Ultimele tranzactii ale pietei valutare s-au incheiat la un curs de 3,3820-3,3860 lei/euro, putin sub cel de deschidere, pe o piata influentata de anularea licitatiei bancii centrale pentru depozite la o luna si de vanzarea de titluri de stat de 2,5 miliarde lei, mult sub oferta bancilor.
Sedinta valutara de luni s-a deschis la cursul de 3,3840-3,3880 lei/euro, dupa care moneda nationala s-a depreciat pana la 3,3950 lei/euro.

La acest nivel au aparut si ordinele de vanzare de valuta, iar leul a recuperat treptat din terenul pierdut, pe o piata aflata in asteptarea rezultatului licitatiei pentru titlurile de stat ale Ministerului Finantelor Publice.

"Dupa ce s-a aflat suma atrasa de Finante, leul s-a intarit usor pana pe la 3,3780-3,3830 lei/euro, insa pe finalul sedintei s-a inregistrat un puseu ascendent al monedei europene, pana la 3,3820-3,3860 lei/euro", a declarat dealerul Bancii Comerciale Romane (BCR) Narcis Noaghea, citat de NewsIn.

"Totusi, efectul licitatiei pentru titluri de stat a fost unul restrans pe piata valutara, pentru ca, desi exista o supralichiditate de lei, exista oferta mare de valuta si de fiecare data cand cursul a ajuns la 3,39-3,40 lei/euro, au aparut vanzari speculative de valuta pentru a se deschide pozitii pe leu. Orice crestere a cursului euro este intens speculata", a explicat Noaghea.

Anularea licitatiei Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pentru atragerea de depozite la o luna a avut o influenta mai mare pe piata valutara. "BNR a stimulat, cred, o supralichiditate de lei ca sa stopeze intarirea leului, pentru a nu mari si mai mult deficitul de cont curent", a adaugat dealerul BCR.

BNR a afisat, luni, un curs de 3,3871 lei/euro, leul apreciindu-se cu 43 lei vechi (0,13%) fata de moneda europeana. Pentru moneda americana, BNR a afisat un curs oficial de 2,6031 lei/dolar, cu 141 lei vechi (0,54%) mai mult pentru un dolar fata de vineri, cand era de 2,5890 lei/dolar.

Pe pietele internationale, moneda americana a oscilat in cursul zilei intre 1,2986 si 1,3027 dolari/euro, iar in jurul orei 18:00, ora Romaniei, moneda americana era cotata la 1,3015 dolari/euro.

Banca centrala a anuntat, in prima parte a zilei de luni, o medie a dobanzilor overnight (cu scadenta la 24 ore) de 3,13% pe an la depozitele atrase (BUBID), in crestere cu 1,92 puncte procentuale fata de vineri, iar dobanda medie la depozitele plasate (BUBOR) era de 6,00% pe an, cu 2,75 puncte mai mult decat la sfarsitul saptamanii trecute.

Dobanzile de pe piata interbancara la depozitele overnight (cu scadenta la 24 ore, de azi pe maine) au crescut usor, in prima parte a zilei, in asteptarea licitatiei bancii centrale pentru depozitele la o luna, precum si a licitatiilor organizate de Ministerul Finantelor Publice (MFP) pentru titlurile de stat. Dupa ce BNR a anuntat ca a anulat licitatia pentru depozitele la o luna, iar Finantele au plasat titluri de stat de 2,5 miliarde lei la o oferta de cumparare din partea bancilor de 12 miliarde lei, dobanzile overnight au scazut puternic pana 0-3%, din cauza excesului de lichiditate din piata interbancara, potrivit dealerilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri