Comisia de privatizare a BCR a functionat si pe parcursul anului 2006, desi contractul cu investitorul Erste Bank a fost semnat in decembrie 2005, pentru ca tranzactia s-a incheiat cand s-au virat banii pentru actiuni, in octombrie 2006, a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu, citat de NewsIn.

"Vreau sa faceti o distinctie intre anuntarea castigatorului (in decembrie 2005 n.n.) si inchiderea tranzactiei. Dupa anunt au mai fost o serie de proceduri: negocierea contractului, conditii de indeplinit de ambele parti", a explicat Tariceanu motivul functionarii Comisiei de privatizare a BCR pana in 2006. Premierul a invocat, de asemenea, prelungirea dezbaterilor parlamentare pe marginea aprobarii legii de privatizare a BCR.

Mai multi demnitari, printre care ministrul finantelor Sebastian Vladescu, presedintele ANAF, Sebastian Bodu, si presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, au fost membri in Comisia de privatizare a BCR. in aceasta calitate, fiecare membru a primit o indemnizatie de peste 112 mii lei (32 mii euro), in 2006.

Statul roman a incasat, abia pe 12 octombrie 2006, suma de 2,2 miliarde euro pentru pachetul de actiuni detinut la BCR, de 36,8%, desi vanzarea catre Erste Bank avusese loc in decembrie 2005. Finalizarea tranzactiei a fost prelungita din cauza necesitatii unor demersuri in vederea rezolvarii litigilor si a legalitatii ajutorului de stat BCR preluate prin absorbtia fostei Bancorex. in plus, dezbaterile parlamentare asupra legii de privatizare au durat pana la mijlocul lunii septembrie 2006, cand a fost aprobata. Ulterior, un grup de senatori ai opozitiei a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la constitutionalitatea actului normativ.

La doua zile dupa ce presedintele Traian Basescu a promulgat legea de privatizare a BCR, Erste Bank a virat banii in contul statului roman. Erste Bank a castigat licitatia pentru preluarea BCR, in decembrie 2005, oferind 3,75 miliarde euro pentru 61,88% din actiunile bancii. Statul va incasa 2,2 miliarde euro pentru pachetul de 36,8%, iar ceilalti doi actionari, institutiile financiare IFC si BERD, 1,5 miliarde euro, pentru restul de 25% din actiuni.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri