Un numar de 55 de participanti, din cei 95 inscrisi, au tranzactionat energie pe Piata pentru Ziua Urmatoare, cu livrare la 20 ianuarie, in valoare de 1,024 milioane dolari, valori record de la lansarea platformei, la 1 iunie 2005, informeaza un comunicat al OPCOM, remis NewsIn.

Potrivit documentului, pentru ziua de livrare 20 ianuarie, 55 de participanti au tranzactionat energie electrica pe Piata pentru Ziua Urmatoare (PZU) - platforma a bursei de energie electrica, din cei 95 de participanti inscrisi pe PZU. Acesta este un nou record de la lansarea, la 1 iulie, a acestei platforme de tranzactionare. Valoarea totala a tranzactiilor pentru data de 20 ianuarie a fost de 1,024 de milioane de dolari.

Pe aceasta platforma, printre participanti se numara Transelectrica, Electrica, Termoelectrica, Nuclearelectrica, Hidroelectrica si complexurile energetice Turceni, Rovinari si Craiova.

Operatorul bursei de energie electrica, OPCOM, a suspendat dreptul Termoelectrica de a cumpara energie prin intermediul PZU, incepand cu data de 18 ianuarie, intrucat nu a achitat facturile restante catre Enol Grup si Electromagnetica SA. Cele doua companii acuza Termoelectrica ca nu si-a platit restantele in termenul reglementat de sapte zile de la data inregistrarii facturilor la cumparator.

Potrivit directorului general al OPCOM, Victor Ionescu, din punctul de vedere al deciziei de suspendare nu este relevanta suma pe care Termoelectrica o are de platit celor doua societati, intrucat procedura de suspendare a dreptului de cumparare a energiei de pe PZU nu precizeaza un nivel minim al datoriilor. "Pentru OPCOM nu este importanta suma restanta, relevanta acesteia poate aparea numai in cazul in care procedura ar include o suma minima a datoriei. Prin urmare, unui participant i s-ar putea interzice dreptul de a cumpara energie pe Piata pentru Ziua Urmatoare chiar daca are datorii de numai un leu", a explicat, vineri, pentru NewsIn, Victor Ionescu.

Acesta a precizat ca decizia de suspendare a dreptului de a cumpara energie de pe PZU nu afecteaza dreptul societatii de a vinde energie pe aceasta platforma. Termoelectrica a avut dreptul, potrivit procedurii de suspendare de pe PZU, sa conteste decizia in termen de trei zile lucratoare de la data primirii acesteia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri