Legea pensiilor obligatorii administrate privat (pilonul II) creeaza noi forme de speculare a banilor cetatenilor si cere Guvernului adoptarea unor amendamente pentru corectarea legii, se afirma intr-o scrisoare deschisa adresata de Cartel Alfa autoritatilor statului.
"CNS Cartel Alfa este ingrijorata de modul in care o problema care angajeaza generatii de lucratori este tratata cu superficialitate din partea institutiilor statului. Legea fondurilor de pensii administrate privat, care ar trebui sa fie o componenta de intarire a protectiei sociale, s-a transformat intr-o oportunitate pentru crearea unei noi forme de speculare a banilor cetatenilor, se arata intr-o scrisoare deschisa, adresata de Cartel Alfa presedintelui Traian Basescu si premierului Calin Popescu Tariceanu.

Potrivit Cartel Alfa, clasa politica a Romaniei, din lipsa de cunoastere sau lipsa de interes, a acceptat modificari la legea pensiilor, inadmisibile din punct de vedere al intereselor cetatenilor pe care ii reprezinta, se mai afirma in scrisoare.

"In urma discutarii, in decembrie 2006, in cadrul Comisiei de Munca de la Parlament, a amendamentelor aduse de CNS Cartel Alfa si de alti reprezentanti ai societatii civile, la proiectul de modificare a legii pensiilor, participantii au cazut de acord asupra adoptarii legii, cu amendamentele respective. Astazi proiectul este promulgat intr-o forma care defavorizeaza interesul cetateanului", se mai spune in scrisoarea deschisa a Cartel Alfa, informeaza NewsIn.

"Cartel Alfa considera gestul prin care s-a promulgat actuala forma a Legii fondurilor de pensii administrate privat ca fiind dovada unei lipse totale de constiinta si scrupule a celor care ne conduc, in promovarea intereselor unei oligarhii pe care declarati ca nu o reprezentati. Prin acest gest, dovediti indiferenta si dispret fata de drepturile cetatenilor Romaniei, pe care ii obligati, prin lege, sa participe la un sistem de pensii care, de fapt, nu le garanteaza nici macar valoarea contributiei lor financiare corectata cu inflatia", se mai spune in scrisoare.

In forma in care a fost promulgata, Legea fondurilor de pensii administrate privat permite societatilor de administrare a acestor fonduri sa investeasca contributiile participantilor in instrumente financiare derivate (contracte futures, contracte forward, contracte swap). "Cata vreme contributiile sunt platite ca obligatie si trebuie sa constituie fonduri de pensii, este inadmisibil ca legea sa permita ca banii sa poata fi investiti in cele mai riscante instrumente financiare", se avertizeaza in scrisoare.

"Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) poate modifica, prin decizie proprie, plafonul comisioanelor de administrare. Avand in vedere ca aceste comisioane pot reprezenta o suma considerabila din valoarea totala a contului personal, nu este normal ca ele sa poata fi majorate de catre cei cinci membri ai comisiei, fara decizia reprezentantilor cetatenilor, adica o decizie a Parlamentului Romaniei", se mai arata in scrisoare.

Definirea ratei de rentabilitate, sub forma logaritmica, nu permite participantilor evaluarea corecta a modului in care banii lor sunt administrati, dar permite companiilor sa functioneze cu rata de rentabilitate negativa, considera Cartel Alfa.

"Legea fondurilor de pensii adminstrate privat garanteaza doar valoarea nominala a contului, din care se scad comisioanele de administrare si penalitatile de transfer. Daca scopul legii fondurilor de pensii administrate privat este asigurarea unei pensii decente pentru lucratori, iar statul ii obliga pe acestia sa participe la sistem, suma garantata trebuie sa fie cel putin egala cu contributia, actualizata cu rata inflatiei, a sumei depuse", se mai spune in scrisoare.

"CNS Cartel Alfa cere cu hotarare ca Guvernul sa redacteze, in regim de urgenta, un proiect de Ordonanta de Urgenta, care sa modifice legea fondurilor de pensii administrate privat, incluzand amendamente menite sa corecteze toate aceste aspecte negative prezentate mai sus. Suntem hotarati, domnule Presedinte, domnule Prim Ministru, ca, in caz contrar, sa declansam, in randurile membrilor nostri de sindicat, dar si la nivelul intregii societati, o campanie prin care cetatenii sa impuna institutiilor de drept declararea acestei legi neconstitutionala", se afirma in finalul scrisorii deschise adresate de Cartel Alfa autoritatilor statului.

Companiile sunt insa de alta parere. Directorul general al Aegon Europa Centrala si de Est, Gabor Kepecs declara recent ca legea pensiilor private obligatorii si normele de reglementare in domeniu sunt prea restrictive si pun probleme operatorilor din piata. "Comparativ cu alte state din Europa Centrala si de Est, legislatia romaneasca in domeniul pennsiilor private obligatorii este prea dura in ceea ce priveste limita maxima a comisioanelor de administrare percepute de companii, precum si in privinta instrumentelor financiare in care administratorii de fonduri pot plasa banii participantilor", a afirmat oficialul Aegon.

Primele contributii la fondurile de pensii private obligatorii vor incepe sa fie colectate din ianuarie 2008, acestea urmand sa fie obligatorii pentru cei pana in 35 de ani, si optionale, pentru cei intre 35 si 45 de ani. La inceput, contributia va fi de 2,5% din salariul brut, procent care va creste cu 0,5% pe an, si va ajunge in 2015 la 6%. Potrivit legii, administratorii de fonduri de pensii pot percepe un comision anual de maxim 2% din valoarea contributiilor colectate la fondul de pensii si un comision lunar de maxim 0,05% din valoarea activului net al fondului de pensii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri