Guvernul a decis transferarea fondurilor destinate finantarii partidelor, alocate prin legea bugetului pe 2007, de la Autoritatea Electorala Permanenta la Secretariatul General al Guvernului. In cursul acestui an, partidele politice primesc subventii bugetare prin bugetul SGG, in limita sumei aprobate cu aceasta destinatie in legea bugetului de stat, potrivit urmatoarei metodologii.

Partidele politice care, la inceputul legislaturii, au reprezentanti in grupuri parlamentare, cel putin intr-o camera, primesc o subventie de baza. Totalul subventiilor de baza reprezinta o treime din subventiile bugetare alocate partidelor politice, informeaza NewsIn. Partidele parlamentare primesc si o subventie proportionala cu numarul de mandate obtinute. Subventia totala astfel acordata unui partid politic nu poate depasi de cinci ori subventia de baza.

Partidele politice care nu au mandate parlamentare, dar au obtinut cu cel mult 1% sub pragul electoral, primesc subventii egale. Aceste subventii se stabilesc prin impartirea sumei neutilizate pentru acordarea subventiilor acordate partidelor parlamentare, la numarul partidelor politice fara reprezentare in Parlament. Suma totala acordata partidelor politice neparlamentare nu poate fi mai mare decat o subventie de baza.

Atributiile de control referitoare la acordarea subventiilor bugetare, precum si atributiile de control, evidenta si sanctiuni referitoare la finantarea campaniilor electorale, care revin AEP, se vor exercita pana la 1 iulie 2007, de catre Curtea de Conturi. Autoritatea Electorala Permanenta va exercita doar atributiile referitoare la evidenta si sanctiunile in ceea ce priveste acordarea subventiilor de la bugetul de stat.

Pentru verificarea legalitatii incasarilor si a platilor efectuate in campania electorala, Curtea de Conturi poate solicita orice declaratii si documentele suplimentare pe care le considera necesare. Ordonanta adoptata modifica si Legea 33/2007 privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European. Astfel, listele electorale permanente vor fi intocmite de Centrul National de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenta Persoanelor din cadrul MAI. Listele vor fi puse la dispozitia primarilor.

Printr-un alt act normativ, Guvernul a luat unele masuri pentru buna desfasurare si organizare a alegerilor. Aplicarea acestor masuri va asigura desfasurarea fluenta, fara intreruperi sau suspendari a scrutinelor electorale.Actul normativ adoptat de Guvern stabileste ca este interzisa suspendarea, incetarea, intreruperea sau impiedicarea, in oricare mod, a organizarii si desfasurarii alegerilor ori a efectuarii oricaror operatiuni electorale.

In absenta unei asemenea precizari legislative, s-ar putea ajunge ca procesul electoral sa fie afectat de activitati ale unor membri ai birourilor electorale si, in consecinta, autoritati ale statului, cu caracter reprezentativ, nu s-ar putea constitui. In cazul in care procesul electoral a fost intrerupt, suspendat, a incetat ori a fost impiedicat, in orice mod, Autoritatea Electorala Permanenta va lua masurile care se impun.

Astfel, in cazul in care birourile electorale ale sectiilor de votare nu se pot constitui, Autoritatea Electorala Permanenta va desemna un presedinte si un loctiitor, daca acestia nu au putut fi nominalizati, utilizandu-se lista intocmita de prefect. in cazul in care birourile electorale de circumscriptie, birourile electorale judetene sau al municipiului Bucuresti, birourile sau oficiile electorale ale sectoarelor Bucurestiului si birourile electorale ale sectiilor de votare nu se pot constitui, AEP va desemna dintre magistrati sau ceilalti juristi pe presedintele si loctiitorul acestora, daca acestia nu au fost nominalizati.

Desemnarile se vor face in termen de cel mult 24 de ore de la luarea la cunostinta a acestor deficiente de catre presedintele AEP. Celelalte dispozitii legale referitoare la completarea birourilor electorale cu reprezentantii partidelor politice, aliantelor politice si aliantelor electorale, care participa la alegeri, raman aplicabile.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri