SIF-urile vor putea realiza plasamente mai diversificate, atat numarul cat si limitele procentuale de detinere in diferite instrumente investitionale urmand sa fie majorate, potrivit unui proiect de regulament elaborat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Autoritatea a elaborat proiectul de regulament privind autorizarea si functionarea societatilor de administrare a investitiilor, a organismelor de plasament colectiv si a depozitarilor, care urmeaza sa fie discutat in cadrul Comisiei. Potrivit proiectului, o Societate de Investitii Financiare (SIF) va putea detine instrumente ale pietei monetare si valori mobiliare tranzactionate pe o piata reglementata, din Romania sau din alta tara, emise de un singur emitent, in limita a 20 la suta din valoarea activului net. In prezent, instructiunea 5/2004 stabileste ca o SIF poate achizitiona valori mobiliare inscrise la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti si Bursa Electronica RASDAQ pana la un prag de 10 la suta, limita putand fi majorata la 15 la suta pentru investitiile in obligatiuni.

De asemenea, se precizeaza ca o SIF nu poate efectua investitii pe pietele externe.
Printre modificarile propuse se numara si introducerea unui prag de 30 la suta din activele SIF pentru investitii in instrumente financiare emise de societati apartinand aceluiasi grup, iar in cazul grupului din care face parte societatea de administrare a respectivei SIF, aceasta limita nu poate depasi 20 la suta. In portofoliul unei SIF vor putea sa existe valori mobiliare sau instrumente ale pietei monetare, neadmise la tranzactionare, in limita a cel mult 20 la suta din activele totale.

O alta modificare se refera la posibilitatea detinerii de titluri de participare ale organismelor de plasament colectiv in valori mobiliare si ale altor organisme de plasament colectiv, care nu vor depasi 10 la suta din activul net al SIF.

Potrivit instructiunii 5/2004, SIF nu are dreptul sa cumpere parti sociale sau valori mobiliare emise de alte SIF si titluri de participare ale AOPC. Nivelul investitiilor in bunuri mobile sau imobile, necesare desfasurarii activitatii specifice, nu va putea fi mai mare de 5 la suta din valoarea activului net al SIF, in conformitate cu proiectul de regulament. Proiectul mai prevede ca o SIF nu va dobandi sau detine valori mobiliare care au fost emise de catre societatea sa de administrare. Valoarea activului net (VAN) al SIF se determina ca diferenta intre valoarea totala a activelor si suma totala a datoriilor respectivei societati.

In cazul modificarii valorii nominale a actiunilor, a distribuirii de actiuni gratuite sau in alte situatii de acest gen care influenteaza valoarea de piata a titlurilor se va utiliza pretul mediu ponderat calculat de la data aparitiei evenimentului respectiv pana la finalul intervalului de tranzactionare de trei luni.

Regulamentul privind autorizarea si functionarea societatilor de administrare a investitiilor, a organismelor de plasament colectiv si a depozitarilor este prevazut sa intre in vigoare la 1 iulie, iar Consiliile de Administratie ale SIF-urilor au obligatia de a se incadra in prevederile acestui act normativ in termen de 60 de zile.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri