Investitorii straini ar putea fi atrasi in Romania daca autoritatile actioneaza pentru sprijinirea piatei de capital, prin aducerea la bursa a mai multor companii si cresterea numarului de oferte publice initiale (IPO), a declarat presedintele East Capital, Peter Hkansson.
Industria si retail-ul sunt cele mai interesante domenii pentru investitorii straini. Alaturi de acestea, un interes deosebit ar putea avea si infrastructura, transportul, turismul, domeniul IT. East Capital asteapta cu mare interes IPO-urile viitoare ale Transgaz, Fondul Proprietatea, informeaza NewsIn.

Reprezentantii East Capital prognozeaza o crestere a consumului intern, sustinuta de cresterea salariilor, ceea ce va determina cresterea sectorului de retail. Infrastructura si transportul au un grad scazut de dezvoltare, iar o parte ar putea finantata din fondurile europene.

"Bancile sunt supraevaluate in acest moment in viziunea noastra, dar de indata ce indicatorii acestora vor deveni atractivi, nu vom avea rezerve de a investi in acest domeniu", a declarat Bogdan Popescu. East Capital asteapta cu interes ridicarea pragului la SIF-uri, unde deja are detineri la limita maxima de 1%, potrivit directorului East Capital.

Romania a atras, anul trecut, investitii straine de peste noua miliarde euro, cu aproximativ patru miliarde euro mai mult decat in 2005. Pentru anul 2007, se estimeaza acelasi ritm accelerat de crestere a investitiilor straine directe, dat fiind avantajul apartenentei la piata unica. Pentru mentinerea gradului ridicat de investitii straine in Romania este nevoie de cat mai multe privatizari.

Interesul investitorilor straini pentru piata romaneasca se datoreaza in principal cadrului juridic post aderare, cresterii economice solide (7,7% in 2006), dimensiunii pietei (21,6 milioane locuitori), fortei calificate de munca, nivelului scazut al salariilor si al taxei unice (16%), a declarat Peter Elam Hkansson.

Potrivit lui Popescu, piata de capital mai are potential de crestere, avand in vedere situatia macroeconomica, intrucat capitalizarea bursiera era in decembrie sub 25% din Produsul Intern Brut (PIB). Capitalizarea Bursei de Valori Bucuresti ar putea sa se tripleze in urmatorii sase ani, daca numarul societatilor listate va creste, se vor face mai multe IPO-uri si daca societatile vor lasa pe bursa un procent mai mare din capitalul social (free float).

Perspectiva aderarii la Uniunea Europeana (UE) a constituit un impuls pentru implementarea reformelor in Romania, insa procesul alinierii la standardele economice europene este unul indelungat. Pentru a sustine ratele de crestere ridicate din prezent, Romania trebuie sa rezolve problemele puse de o serie de dezechilibre care ar putea destabiliza economia pe termen lung.

"Aderarea la Uniunea Europeana, statutul de economie de piata functionala, precum si dezvoltarea sectoarelor economiei care au inregistrat cresteri si in anii precedenti pot aduce castiguri insemnate investitorilor", a afirmat Peter Elam Hkansson, Presedintele East Capital.

In general, simptomele unei cresteri economice prea rapide sunt nivelul ridicat si cresterea continua a inflatiei, deficitul de cont curent, decalajul mare dintre cerere si oferta pe piata imobiliara, aprecierea monetara, imprumuturile externe ridicate, cresterea publica a salariilor, precum si a creditelor. Toate acestea duc la supraincalzirea economiei si la presiuni inflationiste semnificative. "Daca Romania nu adopta masurile necesare, se poate ajunge la reducerea competivitatii, prabusirea pietei imobiliare, crize ale sistemului bancar, speculatii pe piata monetara si deprecierea leului", a atras atentia Hkansson.

Investitiile East Capital in Romania s-ar putea dubla in maxim trei ani in conditiile in care piata se va dezvolta potrivit estimarilor companiei, a declarat Hkansson.

East Capital este o societate independenta de administrare a fondurilor deschise de investitii, specializata in pietele Est Europene de capital, cu active nete de peste 3,8 miliarde Euro si are o baza de clienti care trece de 250.000, foarte diversificata din punct de vedere geografic. Investitiile East Capital in Romania depasesc 124 milioane dolari, iar principalele investitii sunt Petrom, Impact si SIF-uri, dar piata romaneasca prezinta un interes sporit pentru companie dupa aderarea la UE. Viziunea companiei este una de a investi tot mai mult pe termen lung.

Fondurile de investitii administrate de East Capital sunt East Capital Russian Fund, East Capital Baltic Fund, East Capital Eastern European Fund, East Capital Balkan Fund si East Capital Turkish Fund.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri