Profitul obtinut in primul semestru de Rompetrol Rafinare nu a putut sa ridice cotatiile actiunilor
Lichiditatea Bursei se asteapta sa scada in aceasta saptamana, dat fiind faptul ca 24 dintre companiile listate au programata AGA si astfel vor fi suspendate de la tranzactionare. Lichiditatea Bursei s-a mentinut si in aceasta saptamana destul de redusa. Media zilnica a fost de 184 miliarde de lei, in scadere cu 13% fata de saptamana precedenta. Indicii bursieri au consemnat scaderi pe toata linia, nivelul inregistrat vinerea trecuta fiind cu peste 5% mai mic decat in urma cu doua saptamani. In saptamana curenta este posibil ca lichiditatea Bursei sa mai scada din cauza Adunarilor Generale ale Actionarilor care vor fi tinute la nu mai putin de 24 de companii, printre cele mai lichide numarandu-se Rompetrol Rafinare, BRD si producatorii de medicamente si cei din industria chimica. Piata este in continuare sustinuta de investitorii autohtoni.

Brokerii spun ca desi au fost inregistrate vanzari de actiuni, banii nu au parasit piata, fiind disponibili cash in conturile de la SSIF-uri pentru ca investitorii asteapta sa se stabilizeze piata pentru a achizitiona din nou actiuni. Rezultatele bune raportate de Rompetrol Rafinare pentru primul trimestru al acestui an nu au reusit sa ridice pretul actiunilor in piata.

Chiar daca la inceputul sedintei de vineri tranzactiile au fost incheiate la 884 lei/actiune, cu 4,86% mai mare decat pretul de referinta, aceasta cotatie nu a fost sustinuta, astfel ca la sfarsitul sedintei majorarea pretului a fost de numai 0,24%. Rompetrol Rafinare a generat o cifra de afaceri pe primele trei luni ale anului de 469 milioane de dolari, inregistrand un profit operational de 52 milioane de dolari si un profit net de 41 milioane de dolari. La nivelul intregului grup Rompetrol, cifra de afaceri a fost de 507 milioane de dolari, grupul inregistrand un profit operational (EBITDA) de 53 milioane de dolari si un profit net de 43 milioane de dolari. Dinu Patriciu, presedintele Grupului Rompetrol, considera aceste rezultate peste asteptari, datorate atat productivitatii crescute la rafinaria Petromidia, cat si liberalizarii in acest an a pietei carburantilor. Seful Rompetrol a mai declarat ca Rafinaria Petromidia ar putea fi listata si pe o bursa externa, o varianta fiind Londra, dar si listarea pe piata autohtona a altor companii din grup.

Dupa intrarea vineri la tranzactionare a actiunilor Impact, suspendate din cauza ca a avut loc AGA, cotatia acestora a scazut drastic pana la 5.750 lei/actiune, cu 10% mai mica decat pretul de referinta. Se pare ca investitorii au apreciat negativ faptul ca a fost aprobata distribuirea unui dividend net de numai 100 de lei/actiune. Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC) a publicat rezultatele financiare ale Societatilor de Investitii Financiare pentru sfarsitul lunii martie. Valoarea unitara a activelor nete ale celor cinci SIF-uri a inregistrat o crestere cu 2,5% fata de luna februarie si 17,5% cumulat de la inceputul anului. Si activele nete cumulate inregistreaza o crestere de 9,9% fata de luna anterioara si 17,7% de la inceputul anului.

SIF Oltenia a inregistrat pe primul trimestru al anului cel mai mare profit dintre SIF-uri: 184,2 miliarde de lei (318 lei/actiune). In functie de profitul net, SIF Oltenia este urmat de SIF Banat-Crisana cu un rezultat net de 231 lei/actiune (126,8 miliarde lei). Cel mai mic profit, 34 miliarde de lei, a fost raportat de SIF Transilvania, de unde rezulta un profit net/actiune de 63 lei/actiune.

TOPUL CELOR MAI VANDUTE ACTIUNI

Actiunile Banca Transilvania au ramas cele mai lichide din piata si in aceasta saptamana. Nici apropierea ultimei zile (26 aprilie 2005) pana cand se puteau cumpara actiuni pentru a beneficia de efectele majorarii capitalului social nu a mentinut pretul in piata, cotatiile acestor actiuni evoluand in sensul pietei.
Variatie saptamanala 0%
Nr. actiuni tranz. 21,04 mil.
Pret minim 12.700 lei
Pret maxim 14.000 lei
*) prognoza 1 iunie 2005

TOPUL CELOR MAI BUNE EVOLUTII DE PRET

Anuntul referitor la transferarea actiunilor Bancii Comerciale Carpatica la prima Categorie a Bursei pare sa fi ridicat pretul actiunilor in piata. Transferul la noua categorie a fost programat pentru 26 aprilie. Pretul de referinta a consemnat o apreciere cu 5,56%, de la 4.500 lei/actiune la 4.750 lei/actiune.
Variatie saptamanala 5,56%
Nr. actiuni tranz. 1,52 mil.
Pret minim 4.430 lei
Pret maxim 4.750 lei
*) prognoza 1 iunie 2005

TOPUL CELOR MAI SLABE EVOLUTII DE PRET

Actiunile Turbomecanica au pierdut aproximativ 16% dupa trecerea datei pana la care investitorii puteau cumpara actiuni ca sa beneficieze de dividendul de 9.922 lei/actiune. Scaderea cu 19.000 de lei este mult mai mare decat se asteptau brokerii, acestia estimand o scadere doar cu valoarea dividendului.
Variatie saptamanala -18,03%
Nr. actiuni tranz. 69.000
Pret minim 100.000 lei
Pret maxim 122.000 lei
*) prognoza 1 iunie 2005


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri