Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) va putea sa efectueze in curand toate operatiunile specifice bancilor comerciale. Totodata insa, institutia isi va pierde calitatea care-i asigura statutul de cea mai populara banca: garantia totala a statului pentru depozitele constituite de persoanele fizice.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a elaborat un proiect de ordonanta pentru modificarea statutului CEC. Potrivit presedintelui institutiei, Eugen Radulescu, actul normativ va permite CEC sa efectueze toate operatiunile specifice bancilor comerciale. Ordonanta stabileste de asemenea ca, dupa finalizarea privatizarii, institutia bancara isi va pierde garantia totala a statului pentru depozitele constituite de persoanele fizice.

Casa de Economii ar trebui privatizata inaintea BCR

CEC este in prezent detinuta in intregime de stat, prin intermediul MFP, si are un statut care-i confera o pozitie aparte in sistemul bancar autohton. Pe de-o parte, depozitele constituite de populatie au garantia totala a statului, iar pe de alta parte, finantarile acordate sunt destinate exclusiv persoanelor fizice si intreprinderilor mici si mijlocii. Eugen Radulescu, cel care a preluat postul de presedinte al CEC in urma cu doar o luna - inlocuindu-l pe Enache Jiru - s-a aratat in favoarea unei privatizari rapide a institutiei.

El considera ca bancile la care statul mai detine participatii, respectiv Banca Comerciala Romana (BCR) si CEC, vor aduce mai multi bani din privatizare, daca intre cele doua procese va exista un anumit decalaj. In acest context, presedintele Radulescu este de acord cu vanzarea CEC inainte de BCR, strategie care va duce la maximizarea pretului de vanzare. In opinia lui, o concurenta mai acerba pentru BCR, ca ultima banca scoasa la privatizare, va asigura o valoare adaugata superioara unei eventuale prime platite pentru CEC.

Guvernul a anuntat la inceputul anului ca are intentia de a scoate la vanzare, chiar in 2005, pachetele de actiuni detinute la cele doua banci. Potrivit Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), anuntul de privatizare a BCR va fi lansat pana la inceputul lunii iunie a.c.

Pierderi de miliarde, ca urmare a reducerii dobanzilor

In ceea ce priveste obiectivele pentru acest an, presedintele CEC a precizat ca, in functie de momentul aprobarii modificarii statutului, anticipeaza o crestere a creditelor de peste trei ori fata de anul trecut. Acesta a anuntat insa si o pierdere de cateva miliarde de lei, dupa primul trimestru din acest an, ca urmare a reducerii agresive a dobanzilor.

Conducerea CEC si-a stabilit ca tinta pentru anul acesta mentinerea cotei de piata la 5,9%, ceea ce ii confera institutiei bancare de stat locul patru in bransa. CEC se afla insa, de cativa ani, pe o panta descendenta in privinta cotei de piata. Numai anul trecut a inregistrat o scadere de un punct procentual. Radulescu a spus ieri ca vor exista restructurari de personal, insa nu si de unitati, precizand in acest context ca vanzarea CEC ar trebui sa includa o clauza pentru noul proprietar privind pastrarea unui anumit nivel de locatii. Pana la sfarsitul anului, CEC va emite carduri de debit sub sigla VISA, solutia tehnica urmand sa fie introdusa de HP Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri