Orice companie care doreste sa se listeze la Bursa trebuie sa aiba in vedere si faptul ca procedeul de delistare este la fel de riguros ca cel de cotare. In cazul in care un actionar majoritar doreste sa delisteze compania de la Bursa, iar actionarii minoritari se opun, acesta trebuie, potrivit Legii pietei de capital, sa lanseze oferte publice, astfel incat sa ajunga, in final, sa detina peste 90% din actiuni.

In urma numeroaselor intrebari adresate redactiei de catre diversi actionari, facem azi cateva precizari cu privire la listarea si delistarea societatilor comerciale. Pentru ca o societate sa se listeze la Bursa, aceasta trebuie sa indeplineasca mai multe conditii. Dar, chiar daca firma respectiva se incadreaza in cerintele pietei de capital, aceasta trebuie sa aiba in vedere si faptul ca, pe cat de riguros este mecanismul de cotare, pe atat de drastic este si cel de delistare, indiferent pe ce platforma tehnica se vor tranzactiona actiunile companiei, BVB, Bursa Electronica Rasdaq (BER). Legea 297/2004 privind piata de capital stabileste clar regulile de participare la jocul din ringul bursier.

In cazul in care un actionar majoritar care detine 51% din actiuni doreste sa delisteze compania de la Bursa, acesta nu va putea face acest lucru fara acordul celorlalti actionari. Daca actionarii minoritari se opun, actionarul majoritar nu are alta solutie, potrivit Legii pietei de capital, decat sa faca o oferta publica pentru a obtine peste 90% din actiuni, la un pret echitabil. Articolul 206 alin. 3 din Legea 297/2004 precizeaza ca "pretul oferit in cadrul unei oferte publice de preluare, in care ofertantul a achizitionat, prin subscrierile ofertei, actiuni reprezentand mai mult de 90% din actiunile vizate, se considera a fi un pret echitabil". "Este nefiresc ca un actionar majoritar care detine 51% din actiuni sa iasa de pe piata si sa-i blocheze pe ceilalti la nivel de pret", afirma directorul departamentului emitenti al BER, Adrian Resmerita.

In ceea ce priveste modalitatea de lansare a unei oferte publice, persoana care intentioneaza sa faca o oferta publica trebuie sa inainteze CNVM o cerere de aprobare a documentului de oferta, in cazul ofertei de cumparare, insotita de un anunt, in conformitate cu reglementarile emise de comisie. Anuntul de oferta publica poate fi lansat in orice moment dupa emiterea deciziei de aprobare a documentului de oferta de catre CNVM si trebuie publicat in cel putin doua cotidiane de difuzare nationala. Perioada de derulare a ofertei este cea prevazuta in anunt si in documentul de oferta si nu poate depasi termenele stabilite prin reglementarile CNVM. Comisia are dreptul, conform Legii pietei de capital, sa solicite informatii suplimentare in documentul de oferta, necesare protectiei investitorilor, si sa revoce decizia de aprobare daca constata ca derularea ofertei publice incalca prevederile legii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri