Activele nete ale fondurilor deschise de investitii (FDI) au scazut in martie cu 2,3%, pana la 663,2 milioane lei (197,7 milioane euro), fata de luna precedenta, dar au un castig de 4,7% fata de sfarsitul anului 2006, potrivit datelor Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).
Comparand nivelul activelor nete ale fondurilor deschise de investitii (monetare, de obligatiuni, diversificate, de actiuni) exprimate in euro, cu cele de acum un an, se constata aprecierea acestora cu peste 52%, atingand la sfarsitul primului trimestru valoarea de 197,7 milioane euro. Randamentele fondurilor au fost influentate in martie, in acest an si anul trecut, de corectiile survenite pe piata bursiera, informeaza NewsIn. Privind randamentele medii pe categorii de fonduri, inregistrate in ultimele 12 luni, acestea sunt superioare valorii de 3,66% (rata inflatiei), ajungand pana la de 6,2 ori mai mare decat aceasta, in cazul fondurilor pe actiuni.

Cu toate ca in luna februarie in piata fondurile diversificate a aparut un nou fond, cota de piata a acestei categorii a scazut in martie cu 3,8%, pana la 242,7 milioane lei, fata de luna precedenta, deoarece noua dintre cele 12 fonduri au inregistrat scaderi ale activelor nete. Pentru acest an fondurile diversificate au un castig de 1,2%. Fondurile de actiuni au inregistrat in luna analizata o depreciere a activelor nete cu 1%, pana la 227 milioane lei, dar au pentru acest an o crestere de 11,1%. Fondurile de obligatiuni au fost singurele dintre fonduri care au inregistrat cresteri ale activelor nete in martie, de 7,6%, si de 10,3% in acest an, pana la valoarea de 67,6 milioane lei. Fondurile monetare au consemnat in luna analizata o scadere cu 1,3% activelor nete. Activele nete ale fondurilor monetare se situau la sfasitul primului trimestru al anului la nivelul de 125,9 milioane lei, cu 1,6% sub nivelul de la inceputul anului.

Privind prin prisma cotelor de piata detinute la sfarsitul lunii raportate, fondurile diversificate impreuna cu fondurile de actiuni continua sa detina peste 70% din intreaga industrie a FDI, avand o cota de piata cumulata de 481,5 milioane lei (138,6 milioane euro). La sfarsitul lunii martie, cota de piata a fondurilor monetare era de 19%, cea a fondurilor de obligatiuni era de 10,2%, cota fondurilor diversificate era de 35,9%, iar cea a fondurilor de actiuni era de 34,2%.

Din punct de vedere al nivelului de atractivitate, in primul trimestru din 2007, volumul subscrierilor pe ansamblul industriei Organismelor de Plasament Colectiv in Valori Mobiliare (OPCVM) a fost de 176,85 milioane lei, cu 15% mai redus decat cel din perioada similara a anului trecut, iar nivelul rascumpararilor a fost de 161 milioane lei, dublu fata de primul trimestru din 2006. Cu toate ca nivelul rascumpararilor a fost destul de ridicat, fluxul intrarilor nete de capital in acest trimestru a fost de 4,7 milioane euro, cu valori pozitive la fondurile de obligatiuni si de actiuni, si cu valori negative la fondrile monetare si diversificate. Fondurile de actiuni au inregistrat in primul trimestru intrari nete de 4,8 milioane euro.

Pe ansamblul Organismelor de Plasament Colectiv in Valori Mobiliare (OPCVM), numarul investitorilor raportat la cel din luna anterioara este aproximativ acelasi, cu o crestere de 1,4% pentru fondurile de obligatiuni, si de 1% pentru fondurile de actiuni. in schimb, fondurile monetare au inregistrat o scadere de 2,7% a numarului investitorilor, iar fondurile diversificate o scadere de 0,1%.

Persoanele juridice reprezentau 1,6% din totalul investitorilor si detineau 53% din activele nete ale industriei, cu 3% mai putin fata de sfarsitul anului 2006. Pe categorii de fonduri, persoanele juridice detineau 85% din fondurile monetare, 60% din cele de obligatiuni, 55,8% din cele diversificate, si 29,4% din fondurile de actiuni.

Comparativ cu rata inflatiei de doar 0,07% in martie, de 0,31% pe primul trimestru si de 3,66% pe ultimele 12 luni, indicele fondurilor mutuale, IFM, a cunoscut in martie o depreciere de 1,15% fata de februarie, o apreciere de 1,63% in primele trei luni din 2007 si o apreciere de 11,16% fata de martie 2006. Evolutia IFM, pe ultimii trei ani, indica o apreciere de 66,26%, cu mentiunea ca moneda nationala s-a apreciat fata de euro cu 0,8% in primul trimestru si cu 4,9% in ultimele 12 luni.

Fondurile monetare, FDI Simfonia 1 si FDI Bancpost Plus, prin prisma randamentelor, au inregistrat in martie cresteri identice de 0,5%, iar pe intreg trimestrul cresteri de 1,6%, respectiv de 1,5%, de 5 ori peste rata trimestriala a inflatiei de 0,31%. Cele doua fonduri au crescut in ultimele 12 luni cu 6,5%, respectiv, cu 6,1%, peste rata inflatiei, care a fost de 3,66%. La sfarsitul lunii analizate, activele nete ale FDI Bancpost Plus au crescut pana la o cota de piata de 32,5%, iar cele ale FDI Simfonia 1 s-au diminuat pana la 67,5%.

Daca pe ansamblul industriei OPCVM, in luna martie activele nete ale fondurilor s-au diminuat fata de luna anterioara, categoria fondurilor de obligatiuni este singura care a inregistrat crestere, de 7,6%. Cresterea activelor fondurilor de obligatiuni pe primul trimestru este de 10,3%. Intrarile nete de capital pe aceaste fonduri au fost de 5,6 milioane lei. Fondurile din aceasta categorie au obtinut in martie performante lunare peste rata inflatiei. Performantele cele mai bune pe ultimele 12 luni le-au afisat FDI Orizont, cu 12,6%, FDI Stabilo, cu 7,4%. Performantele celorlalte fonduri de obligatiuni, cu exceptia FDI Europa Obligatiuni, s-au situat peste 5,4%.

Performanta medie, pe ultimele 12 luni, a fondurilor de obligatiuni este de 5,2%. FDI Europa, care are o pondere apreciabila (27,4%), trage performanta fondurilor in jos, incheind primul trimestru in crestere cu doar 0,1%, sub nivelul inflatiei, iar pe ultimele 12 luni avand un randament negativ, de -0,5%. Randamentul negativ al FDI Europa se datoreaza specificului fondului, care are peste 65% din activul net investit in obligatiuni emise in spatiul Uniunii Europene, iar multe dintre valutele din UE au cunoscut fata de leu o depreciere. Fluxul intrarilor in aceasta categorie de fonduri a fost in martie de 5,6 milioane euro, cele mai importante intrari fiind consemnate la FDI Orizont, 4,4 milioane lei, si FDI Tezaur cu intrari de peste 2,8 milioane lei.

Fondurile diversificate au obtinut in ultimele 12 luni randamente de 11,9%, de 3,2 ori peste inflatia din aceasta perioada. Chiar daca performantele din primul trimestru sunt superioare ratei inflatiei, relevante raman performantele pe ultimele 12 luni. Cele mai mari cresteri au fost obtinute de FDI Fortuna Clasic, de 23,6%, FDI Transilvania, de 17,4%, si FDI BT Clasic, de 16,7%, urmate de celelalte fonduri care au afisat cresteri intre 8,8% (FDI Bancpost Active) si 13,1% (FDI FCEx), exceptie facand FDI BCR Dinamic, cu o performanta de 6,6% pe ultimele 12 luni. Nivelul rascumpararilor comparativ cu cel al subscrierilor, pe ansamblul acestei categorii de fonduri, a condus la un flux de capital negativ, in valoare de 1,9 milioane lei, in primul trimestru din 2007.

Fondurile diversificate la care fluxul intrarilor de capital a fost pozitiv sunt FDI Raiffeisen Benefit, cu 3,4 milioane de lei, BT Clasic, cu 2,7 milioane lei, si FDI Bancpost Plus, cu 1,2 milioane lei. FDI BCR Dinamic a inregistrat retrageri de 6,8 milioane lei, iar FDI Integro a avut retrageri de 1,1 milioane lei. Doua fonduri au inregistrat in martie cresteri de activ peste medie, si anume, FDI Raiffeisen Benefit, in crestere cu 4,6% pana la nivelul de 30 milioane lei, si FDI KD Optimus, in crestere cu 50%, aplicat la un nivel al activelor nete de 1,5 milioane lei.

Numarul fondurilor diversificate cu expunere pe piata bursiera de peste 50% s-a redus de la cinci la doua fonduri, si anume, FDI Integro, cu o expunere pe piata bursiera de 59,7%, si FDI Transilvania, cu o expunere de 50,7%. Nivelul expunerilor pe piata obligatiunilor aproape ca s-a pastrat, FDI Raiffeisen Benefit avand o expunere de 41,9%, FDI Capital Plus, de 36,6%, FDI BCR Dinamic, de 42,2%. La FDI Raiffeisen Benefit se remarca o expunere indirecta pe obligatiuni si pe actiuni, datorita plasamentelor facute in anumite fonduri europene.

Performanta medie pe ultimele 12 luni a fondurilor de actiuni a fost de 22,7%. Fondurile de actiuni, cele cu cea mai mare expunere pe piata bursiera, au afectate semnificativ in unele cazuri de pe urma corectiilor inregistrate in ultimele doua luni la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Cu toate acestea, media pe categorie pe ultimele 12 luni indica un randament mult peste rata inflatiei, aspect care-i intereseaza in primul rand pe investitori. in pofida corectiilor de la BVB, performantele anumitor fonduri sunt promitatoare, si anume, FDI Napoca cu 28%, FDI BT Maxim cu 27%, FDI Omininvest cu 25%. Restul fondurilor cu o vechime de peste 12 luni au inregistrat performante de peste 16%, cu exceptia FDI BCR Expert cu 11%.

Campion la subscrieri, dintre fondurile de actiuni, a fost FDI Raiffeisen Prosper, cu 15,1 milioane lei, urmat la mare distanta de FDI BT Maxim, cu subscrieri de 5 milioane lei, Active Dinamic, cu 3 milioane lei, BT Index, cu 2,8 milioane lei, si KD Maxim, cu 2,3 milioane lei. in luna martie, evolutia activelor nete ale fondurilor de actiuni a fost foarte diferita. FDI Intercapital a inregistrat o diminuare a activelor cu 20%, BCR Expert o diminuare cu 11,4%, iar FDI Active Dinamic a inregistrat o crestere a activelor cu 12,6% si FDI Raiffeisen Prosper o crestere cu 11,2%.

Fondurile de actiuni cu expunerea cea mai mare pe piata bursiera, la sfarsitul lui februarie, erau FDI Premio, cu 87,8% (de la 73,8% in ianuarie), FDI Active Dinamic, cu 78,4% (de la 97,4% in ianuarie), si FDI Napoca cu 84,6% (85,2% in ianuarie), acestea fiind singurele fonduri cu expunere de peste 80% pe actiuni cotate. Expunerea directa pe piata bursiera a FDI Raiffeisen Prosper este de 43,2%, iar expunerea indirecta pe aceeasi piata este 20,4%, prin intermediul plasamentelor in anumite fonduri europene de actiuni.

in clasamentul administratorilor care detin cele mai mari active din industria OPCVM, SG Asset Management-BRD, cu 102,07 milioane lei (15,4% cota de piata), a trecut pe primul loc, detronand BCR Asset Management, care are administra la sfarsitul lunii martie 98,24 milioane lei (14,8%). Clasamentul continua cu Raiffeisen Asset, care administreaza 94,1 milioane lei (14,2%), EFG Mutual Funds Management, cu 71,48 milioane lei (10,8%), Globinvest, cu 62,59 milioane lei (9,4%), BT Asset Management, cu 57,2 milioane lei (8,6%), Certinvest, cu 50,54 milioane lei (7,6%) si Pioneer Asset Management, cu 38,53 milioane lei (5,8%), dintre companiile cu o cota de peste 5%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri