Totalul activelor nete ale Societatilor de Investitii Financiare (SIF) era la sfarsitul luni februarie de 8,7 miliarde lei (2,59 miliarde euro), in crestere cu 4,2% fata de februarie si cu 12,3% fata de inceputul anului, conform datelor Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC)
Activele nete au crescut in martie cu 1,32% la SIF Banat-Crisana, cu 2,11% la SIF Moldova, cu 10,75% la SIF Transilvania, cu 2,78% la SIF Muntenia, si cu 3,56% la SIF Oltenia.

Activele nete erau de 1,598 miliarde lei la SIF Banat-Crisana, de circa 1,496 miliarde lei la SIF Moldova, de 1,895 miliarde lei la SIF Transilvania, de 1,485 miliarde lei la SIF Muntenia, si de 2,23 miliarde lei la SIF Oltenia.

Peste 99% din nivelul investitiilor financiare pe termen scurt il reprezinta actiunile cotate. Nivelul stocurilor si al creantelor a inregistrat in martie o diminuare cu 24% la stocuri si cu 56% la creante, fata de luna februarie.

Investitiile SIF in industria Organismelor de Plasament Colectiv in Valori Mobiliare/Alte Organisme de Plasament Colectiv (OPCVM/AOPC) au inregistrat o usoara depreciere, dar pe total, ponderea acestora in activele nete a ramas in jurul a 0,21%, potrivit datelor citate de NewsIn. SIF Muntenia continua sa aiba cea mai mare detinere dintre cele cinci SIF, de 10 milioane lei, din totalul de 18,5 milioane lei.

Nivelul actiunilor cotate in portofoliul SIF a inregistrat o usoara apreciere, de 1%, fata de inceputul anului, si a ajuns la 6,89 miliarde lei. Actiunile cotate (pe termen scurt si lung) la sfarsitul primului trimestru reprezentau 79,1% din total active, fata de 78% in ianuarie.

Detinerile de titluri de stat si de certificate de depozit s-au pastrat la nivelul zero pe tot trimestrul intai. Volumul plasamentelor in depozite bancare pe ansamblul SIF era la sfarsitul lunii martie de peste 337,9 milioane lei, inregistrand o crestere de 18% fata de luna anterioara si cu circa 23% peste nivelul de la sfarsitul anului 2006.

Obligatiunile municipale si corporative au avut o evolutie ceva mai dinamica, astfel ca, obligatiunile municipale au continuat sa reprezinte doar 0,04% din total active nete, iar cele corporative reprezentau 0,5% din activele nete, cumulat acestea insumand 45,9 milioane lei. Nivelul de capitalizare pe cele cinci SIF a fost cu 6,6% mai mic decat nivelul activelor nete.

SIF Moldova a fost singura dintre SIF-uri care a inregistrat un nivel de capitalizare superior activelor nete, iar titlurile SIF Moldova s-au tranzactionat cu prima de 1,34%. Titlurile celorlalte SIF s-au tranzactionat cu discount cuprins intre 2,45% la SIF Banat-Crisana si 17,3% la SIF Oltenia. Capitalizarile celor cinci SIF-uri erau la sfarsitul lunii martie de 1,559 miliarde lei la SIF Banat-Crisana, de circa 1,516 miliarde lei la SIF Moldova, de 1,78 miliarde lei la SIF Transilvania, de aproape 1,43 miliarde lei la SIF Muntenia, si de 1,845 miliarde lei la SIF Oltenia. Nivelul de capitalizare cumulat pe cele cinci SIF a fost la sfarsitul lunii martie de 2,39 miliarde euro.

Nivelul profitului inregistrat la sfarsitul primului trimestru din acest an a fost de 85,3 milioane lei pe ansamblul SIF, cu 18% sub nivelul primului trimestru al anului anterior. Profitul obtinut de cele cinci SIF-uri a fost de circa 5,44 milioane lei la SIF Banat-Crisana, de 7,22 la SIF Moldova, de 33,38 milioane lei la SIF Transilvania, de 10,74 milioane lei la SIF Moldova si de 30,5 milioane lei la SIF Oltenia.

La sfarsitul lunii martie doar SIF Transilvania a incheiat luna cu un pret peste cel de la sfarsitul anului 2006, castigand in acest prim trimestru 9,4%. Celelalte SIF-uri au inregistrat corectii de 12,9% SIF Banat-Crisana, de 10,7% SIF Moldova, de 3,8 SIF Muntenia si de 9,9% SIF Oltenia.

SIF Moldova si SIF Oltenia au avut cea mai mare lichiditate in martie. Pe SIF Moldova s-a tranzactionat 12,47% din capitalul social, iar pe SIF Oltenia s-a tranzactionat 12,12% din capital, in cuantum de 14.010 tranzactii pe SIF Moldova si de 15.491 tranzactii pe SIF Oltenia. SIF Muntenia a reprezentat cel mai mic interes pentru investitori, fiind 8.724 tranzactii ce au insumat 4,43% din capitalul social.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri