Pe bursele din Luxemburg, Viena sau Londra sunt listate obligatiuni corporative in lei in valoare de 3,5 miliarde lei (1,05 miliarde euro), cei mai importanti emitenti fiind institutiile financiare straine cu afaceri in Romania.
Astfel, pe piata de capital din Luxemburg sunt cotate 12 emisiuni obligatare in lei, in valoare totala de 3,17 miliarde lei (952,7 milioane euro), potrivit datelor publicate de bursa din Luxemburg, potrivit NewsIn. Ultima emisiune de obligatiuni de pe Bursa din Luxemburg a fost listata pe 4 aprilie si este a Alpha Credit Group PLC, subsidiara din Londra a grupului financiar grec Alpha, care detine a opta banca dupa active de pe piata romaneasca. Obligatiunile, in valoare de 300 milioane lei, au fost emise pe cinci ani, iar grupul financiar plateste o dobanda anuala de 7,45%.

Prima emisiune de pe bursa din Luxemburg a fost a statului austriac, care a lansat, pe 25 aprilie 2006, obligatiuni in moneda romaneasca, cu valoarea de 100 milioane lei, cu scadenta la doi ani si cu o dobanda anuala de 5,75%. BRD - Groupe Societe Generale (SocGen), a doua banca de pe piata romaneasca, a lansat, pe 29 noiembrie 2006, cea mai mare emisiune de obligatiuni in lei din strainatate de pana acum. Banca a lansat o emisiune de obligatiuni in valoare de 500 milioane lei, cu scadenta la cinci ani si cu o dobanda anuala de 7,75%, care a fost insa suprasubscrisa, BRD vanzand in final obligatiuni in valoare totala de 735 milioane lei.

Grupul financiar german Kreditanstalt Fuer Wiederaufbau (KfW) a avut anul trecut doua emisiuni de obligatiuni in lei, prima in iulie, in valoare de 100 milioane lei, dobanda de 6% pe an si scadenta la 17 luni, iar a doua in octombrie, de 300 milioane lei, cu scadenta la doi ani si dobanda anuala de 6,75%.

Banca olandeza Rabobank a avut tot doua emisiuni de obligatiuni in moneda romaneasca, prima in noiembrie 2006, pe trei ani in valoare de 200 milioane lei, pentru care plateste 7% pe an, si a doua in februarie, de 200 milioane lei pe cinci ani si cu dobanda anuala de 6,75%.

EFG Hellas PLC, sobsidiara londoneza a grupului financiar grec EFG Eurobank Ergasias (actionarul majoritar al Bancpost), a avut pana acum doua emisiuni obligatare in lei. Prima emisiune a avut loc anul trecut in luna octombrie, in valoare de 230 milioane lei si cu scadenta la trei ani, pentru care grupul financiar plateste o dobanda anuala variabila (8,68% in momentul listarii), arata datele publicate de Bursa din Luxemburg. A doua emisiune a EFG Hellas PLC a avut loc in luna februarie a acestui an, cu dobanda anuala fixa de 6,2%, in valoare de 100 milioane lei si scadenta in zece ani.

Un alt grup financiar grec cu activitati in Romania, National Bank of Greece (NBG), actionar majoritar la Banca Romaneasca, a lansat in februarie o emisiune de obligatiuni in lei pe cinci ani, in valoare de 355 milioane lei si cu dobanda anuala de 7,35%.

Bancile austriece cu afaceri in Romania au lansat si ele obligatiuni corporative in moneda romaneasca. Astfel, Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) - actionarul majoritar al HVB Tiriac Bank si Unicredit Romania - a lansat, in martie, o emisiune de obligatiuni in lei pe zece ani in valoare de 100 milioane lei cu dobanda anuala de 6,43%, iar Erste Bank, care detine pachetul majoritar al celei mai mari banci de pe piata romaneasca, Banca Comerciala Romana (BCR), a emis in februarie obligatiuni de 450 milioane lei pe cinci ani, la care plateste o dobanda de 7% pe an.

Emisiuni de obligatiuni in moneda romaneasca au fost lansate insa si pe alte piete. Astfel, pe bursa din Londra, banca norvegiana Eksportfinans a lansat in septembrie 2006 obligatiuni in lei cu scadenta la trei ani, cu dobanda anuala de 6,50%, in valoare de 175 milioane lei (33,71 milioane lire sterline).

Alta piata pe care se tranzactioneaza titluri in lei este cea austriaca. Astfel, Pe Bursa de Valori din Viena sunt listate doua emisiuni de obligatiuni corporative in lei ale bancii Dexia Kommunalkredit (Dexia-Kom), specializata in finantarea pe termen lung a sectorului public, care are afaceri si pe piata romanesca. Prima, pe trei ani, a fost lansata in luna iunie a anului trecut, are o valoare de 55 milioane lei si dobanda variabila, iar a doua, pe cinci ani, in valoare de 100 milioane lei si dobanda de 7,05% pe an, a fost lansata in octombrie 2006.

Banca daneza KommuneKredit a lansat anul trecut, pe 27 noiembrie, prima emisiune de obligatiuni in lei "uridashi" pe piata japoneza, in valoare totala de 45 milioane lei, cu dobanda anuala de 5,85%, care se va derula pana in 2013.

In acest an valoarea bondurilor in lei listate pe bursele internationale ar putea creste semnificativ, deoarece mai multe institutii financiare si-au anuntat intentii in acest sens. Astfel, dupa rezultatul considerat modest al ultimei emisiuni de pe piata romaneasca, realizata de BCR, oficialii bancii au dat de inteles ca urmatoarele emisiuni vor fi realizate pe pietele straine.

Bancile romanesti prefera emisiunile pe pietele internationale si nu in Romania, din cauza costurilor mai mari de pe piata romaneasca de capital si al interesului mai redus al investitorilor, spun bancherii. Raiffeisen Bank, a treia banca de pe piata romaneasca, ar putea lansa o emisiune de obligatiuni in lei, desi nu a luat nicio decizie in acest sens, insa "daca o va face, va prefera piata externa", potrivt vicepresedintelui bancii, James Stewart. Iar Citigroup Romania a anuntat, la finalul anului trecut, prin vocea unui director din cadrul bancii, Kiril Georgiev, ca are intentia sa lanseze in prima jumatate a acestui an o emisiune de obligatiuni corporative in lei, cu o maturitate de sapte ani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri