Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis ieri sa reduca, pentru a treia oara consecutiv, rata anuala a dobanzii de politica monetara de la 7,50% la 7,25%, deoarece considera ca inflatia s-a temperat peste asteptari, dar a mentinut nivelele rezervelor minime.

De la inceputul anului, este a treia oara cand BNR reduce dobanda de politica monetara, mai exact in fiecare sedinta de politica monetara a Consiliului de Administratie din 2007. Reducerile aplicate in acest an insumeaza 1,5 puncte, de la 8,75% la 7,25% pe an.

Boardul bancii centrale a hotarat sa mentina actualul nivel al rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si valuta ale bancilor, a informat BNR.

“O scadere a RMO (rezervele minime obligatorii) este vitala dar cred ca BNR este ingrijorata ca ar putea fi perceputa ca o relaxare agresiva a politicii monetare”, a declarat pentru Wall-Street Florin Citu, economistul-sef al ING Bank. In opinia acestuia, decizia bancii centrale va avea efecte imediate pe piata monetara.

Florin Citu se astepta ca BNR sa reduca dobanda cu un sfert de punct procentual, la 7,25% pe an. “Ma astept la inca o scadere a dobanzii de politica monetara daca leul continua sa se aprecieze si inflatia ramane in banda de confort a BNR”, a completat Citu.

Simultan cu decizia de a cobori rata dobanzii de politica monetara de la nivelul de 7,50% pe an la 7,25%, banca centrala a anuntat ca va exercita, prin intermediul operatiunilor de piata, un control al lichiditatii adecvat conditiilor de pe pietele financiare.

"In primul rand, BNR doreste sa contrabalanseze prin rezervele minime obligatorii (20% pe lei, 40% pe valuta) atractivitatea creditelor in valuta, impunand costuri relativ mai mari printr-un nivel mai mare al rezervelor", a comentat pentru Wall-Street economistul sef al UniCredit Romania, Rozalia Pal.

Potrivit acesteia, BNR a incercat sa tempereze cresterea in ansamblu a creditelor si astfel sa scada riscul inflationist care provine din cererea in exces (crestere impresionanta de 83,8% a creditelor acordate populatiei in 2006).

"In ansamblu, scenariul previzionat pentru evolutia inflatiei in urmatoarele luni face necesara pastrarea conditiilor monetare restrictive pentru a indeplini tinta inflatiei fixata pentru sfarsitul anului. Ca urmare, ne asteptam doar la o relaxare graduala a rezervelor minime obligatorii", enunta Rozalia Pal.

In ceea ce priveste urmatoarea sedinta a consiliului de administratie al BNR dedicata politicii monetare, UniCredit Romania estimeaza ca banca centrala va scadea inca o data -si ultima oara anul acesta- nivelul dobanzii de politica monetara pana la 7,00%, dar aceasta decizie va fi conditionata si de evolutia cursului valutar si a indicatorilor pe piata monetara.

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat stabilirea unui nivel zero pentru ratele rezervelor minime obligatorii pentru bancile pentru locuinte, prin care armonizeaza regulamentul privind regimul rezervelor minime standardelor Bancii Centrale Europene.

"BNR reafirma totodata ca va monitoriza cu vigilenta evolutiile indicatorilor macroeconomici si perspectivele acestora in vederea asigurarii conditiilor monetare compatibile cu atingerea obiectivelor de dezinflatie pe termen mediu si a consolidarii procesului de convergenta cu Uniunea Europeana, contand, totodata, si pe sprijinul celorlalte componente ale mixului de politici economice", mentioneaza comunicatul BNR.

Consiliul de administratie al BNR a hotarat mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii, de 20% din pasivele in lei ale institutiilor de credit si de 40% din cele in valuta, precum si "continuarea procesului de armonizare a Regulamentului privind regimul rezervelor minime obligatorii (Regulamentul nr. 6/2002) potrivit standardelor Bancii Centrale Europene prin eliminarea sumelor in tranzit din baza de calcul si stabilirea unui nivel zero pentru ratele aplicabile bancilor de economisire si creditare in domeniul locativ". Modificarile Regulamentului vor intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial.

Consiliul de administratie al BNR a examinat si aprobat, miercuri, Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care prezinta o evaluare a contextului macroeconomic recent, analizeaza perspectivele inflatiei si identifica principalele provocari si constrangeri cu care politica monetara se va confrunta in perioada urmatoare.

Raportul trimestrial asupra inflatiei va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa organizata de BNR in data de 4 mai.

Conform calendarului anuntat, urmatoarea sedinta a consiliului de administratie al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 25 iunie 2007, reaminteste banca centrala.

Ultimele decizii ale BNR:

• 11 mai 2006 - Dobanda de interventie: 8.5%
- RMO valuta: 40%
- RMO lei – 16%

• 27 iunie 2006 - Dobanda de interventie: 8.5% - 8.75%
- RMO valuta: 40%
- RMO lei – 16% - 20%

• 10 noiembrie 2006 - Dobanda de interventie: 8.75%
- RMO valuta: 40%
- RMO lei – 20%

• 28 decembrie 2006 - Dobanda de interventie: 8.75%
- RMO valuta: 40%
- RMO lei – 20%

• 9 ianuarie 2007 - Dobanda de interventie: 8,75%
- RMO valuta: 40%
- RMO lei – 20%

• 9 februarie 2007 - Dobanda de interventie: 8,75%- 8%
- RMO valuta: 40%
- RMO lei – 20%

• 26 martie 2007 - Dobanda de interventie: 8% - 7,5%
- RMO valuta: 40%
- RMO lei – 20%

• 2 mai 2007 - Dobanda de interventie: 7,5% - 7-25%
- RMO valuta: 40%
- RMO lei – 20%

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri