Cumpararea unui apartament se poate transforma intr-o operatiune de durata in cazul in care clientul nu are toti banii si trebuie sa obtina un credit de la o banca. Conform agentilor imobiliari, se poate ajunge si la perioade de trei luni.

Obtinerea unui credit imobiliar nu este singura problema pe care trebuie sa o rezolve un roman care vrea sa-si cumpere un apartament. Verificarea actelor reprezinta prima etapa, absolut necesara. Neconcordanta intre acte poate provoca o problema care sa dureze saptamini. De asemenea, durata acestui proces depinde si de timpul in care evaluatorul bancii isi finalizeaza treaba. Nici cadastrul si intabularea nu sint etape ce pot fi evitate. Dincolo de bani, toate acestea consuma timp.

Primele formalitati

Primul pas il constituie gasirea apartamentului. In prezent, multi agenti imobiliari spun ca oferta este sub cerere. De aceea, chiar si gasirea imobilului poate dura destul de mult. Urmeaza discutiile cu proprietarul. In multe cazuri, bancile cer un precontract de vinzare-cumparare, in care sa se specifice cuantumul avansului platit de cumparator, dar si valoarea apartamentului, stabilita cu cel care cumpara. Trebuie ca proprietarul sa aiba intabularea, iar pentru aceasta sint necesare actele de proprietate si cadastrul, spune Emil Giurgiu, presedintele Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari. In caz contrar, lucrurile vor dura mai mult.

Dosarul

Urmeaza constituirea dosarului ce va fi inaintat bancii spre aprobare. In afara actelor de proprietate, sint necesare, printre altele, documentele care sa ateste veniturile solicitantului: adeverinta de venit de la locul de munca si, daca acesta a obtinut venituri din alte surse (chirii, activitati independente), trebuie facuta dovada prin acte de la administratia financiara. In cazul in care proprietarul nu are nici intabulare, nici cadastru, atunci acestea trebuie facute. Pentru a cunoaste bine acest lucru, doritorul trebuie sa mearga la banca aleasa pentru a se informa asupra conditiilor acordarii creditului, dar si asupra actelor pe care trebuie sa le contina dosarul. Ofertele si cerintele pot sa difere de la banca la banca. Cadastrul si intabularea, precum si pregatirea dosarului pentru banca dureaza doua-trei saptamini, mai spune Emil Giurgiu. Abia acum cumparatorul este pregatit sa dea ochii cu marele creditor: banca.

Evaluarea bancii

Paradoxal, aprobarea dosarului la banca nu reprezinta cea mai mare problema. Solutionarea unui dosar pentru acordarea unui credit in vederea achizitionarii unei locuinte dureaza trei sau patru zile din momentul in care se depune dosarul complet, afirma Traian Traicu, seful Biroului de presa al BRD. Problema o constituie insa momentul in care evaluatorul bancii apreciaza calitatea apartamentului. Banca efectueaza o evaluare juridica si o evaluare de piata. Se realizeaza o evaluare tehnica, apoi una legata de valoarea de piata a imobilului. Abia apoi dosarul merge la banca, unde se verifica actele, bonitatea clientului si opinia evaluatorului. Evaluarea imobilului dureaza intre trei si cinci zile, sustine Emil Giurgiu. In cazul in care totul decurge cum trebuie, actele sint semnate la notar. Dupa aceasta, vinzatorul isi primeste banii de la banca, iar cumparatorul se poate muta in noua casa. Pot aparea si probleme care sa intirzie destul de mult acest proces, in cazul in care partile implicate nu verifica foarte atent actele inainte de a merge la banca.

Neconcordante care costa

Unele aminari se pot inregistra in cazul in care banca nu este absolut convinsa de bonitatea clientului. Atunci, solicitantul trebuie sa faca rost de acte suplimentare pentru a dovedi ca are cu ce plati ratele. Probleme mai mari sint ridicate de neconcordantele intre acte. Poate sa fie cazul unui cadastru intocmit gresit, care contrazice datele din actul de proprietate. De asemenea, un act poate fi emis cu zeci de ani in urma de institutie, iar anumite date, cum ar fi suprafata apartamentului, sa nu corespunda cu datele din prezent. Atunci, trebuie indeplinite procedurile stipulate prin lege, astfel incit sa se repare greseala. Poate insa dura mult timp, mai spune Emil Giurgiu. S-au intilnit si cazuri in care totul s-a incheiat dupa trei luni. Daca astfel de probleme apar pe parcurs, responsabilitatea o poarta solicitantii.

Ce presupune un credit

Conditiile de obtinere a creditului difera in general de la banca la banca. Exista insa si puncte comune intre cele mai multe oferte. Astfel, in majoritatea cazurilor, perioada de rambursare a sumei imprumutate este de pina la 20 de ani. De asemenea, solicitantului i se ofera posibilitatea de a opta pentru rate lunare egale sau descrescatoare. Unele banci cer vechime la locul actual de munca. Venitul familiei trebuie sa fie la un nivel stabilit de banca. Obligatorii sint asigurarea de viata si asigurarea imobiliara, utile pentru banca in cazul producerii unor evenimente nedorite. De asemenea, trebuie sa se ia in considerare depunerea unui avans. In ceea ce priveste actele, in general se cer: actul de identitate; certificatul de casatorie; adeverinta de salariu; copie dupa cartea de munca; precontract de vinzare-cumparare. Pentru a se afla conditiile exacte, indicat este un drum la banca de unde se intentioneaza sa se contracteze creditul.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri