Expertii bancii fac calcule pentru o reducere mai consistenta a dobanzii la creditul ipotecar
BRD isi va reevalua dobanzile o data la trei saptamani si nu este exclus ca in privinta creditului ipotecar sa ia o decizie asemanatoare celei luate acum cateva zile de Alpha Bank,
a declarat Patrik Gelin, presedintele bancii.
"Finantele bancii ar permite acum o scadere de amploare a dobanzii la creditul ipotecar. Nu este exclus sa facem asa. Insa nu pot estima valoarea ei. Deocamdata ne-am hotarat sa examinam toata gama de dobanzi o data la trei saptamani. Mai ales ca situatia actuala o impune", ne-a declarat Gelin.

Alpha Bank a socat piata, vineri, cand a redus dobanda la creditul ipotecar cu 8%, la 14% pe an. De astazi, a doua institutie bancara ca marime din Romania reduce dobanzile la creditele de consum acordate persoanelor fizice.

Astfel, la creditele Expresso pentru nevoi personale nenominalizate, in lei, dobanda variabila scade cu doua puncte procentuale la 26% pe an, iar dobanda fixa a coborat de la 24% la 22% pe an. In cazul cardurilor Maestro, dobanda se reduce cu patru puncte procentuale, de la 32% la 28% pe an, iar in cazul cardurilor de credit MasterCard Gold, dobanda va fi cu trei puncte procentuale mai redusa, de la 26% la 23% pe an.

La creditele pentru achizitionarea de autoturisme Dacia, Renault si Nissan, dobanda variabila scade de la 24% la 23%, iar cea fixa de la 20,5% la 18,5% pe an; pentru alte autoturisme (inclusiv de ocazie) dobanda variabila scade de la 25% la 24%, iar cea fixa de la 21,5% la 19,5% pe an; de asemenea, in cazul creditelor Moderato (exclusiv Dacia Logan) cu dobanda variabila, scaderea va fi de un punct procentual, de la 22% la 21% pe an. Totodata scade si dobanda pentru creditele acordate celor care practica profesii de avocati, notari, farmacisti, contabili sau expert contabil, in varianta de dobanda variabila, de la 26% la 25% pe an, iar in varianta de dobanda fixa de la 22% la 21% pe an.

Dobanzile practicate de BRD se apropie astfel de dobanzile celorlalte banci, dar raman in continuare la o rata destul de piperata.

Banca este apelata mai ales pentru rapiditatea cu care da un credit, dar este in egala masura recunoscuta pentru multitudinea de comisioane operate reflectate in rata mare a dobanzii anuale efective. Dobanda reala la valuta, ramane si la BRD cea mai atractiva. Referitor la creditele in lei, mai avantajoase sunt cele cu dobanda variabila, pentru ca BNR nu a dat semne ca ar vrea sa incetineasca ritmul de scadere a dobanzii de interventie.

Accelerarea din ultimele luni a dezinflatiei a permis Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei sa decida reducerea ratei dobanzii de interventie cu 0,5 puncte procentuale, pana la nivelul de 16,5 la suta. Astfel, in ultimele 12 luni, rata dobanzii de interventie s-a redus cu 4,75 puncte procentuale, fata de o scadere cu 4,80 puncte procentuale a ratei inflatiei. Rata de interventie reprezinta nivelul dobanzii cu care BNR atrage depozite de la bancile comerciale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri