Arbitrajul intre piata spot si cea a contractelor futures pe actiuni iti poate oferi profit in conditiile unui risc minim. Reteta succesului: speculeaza decalajele dintre cele doua piete.
Contractele futures pe actiuni sunt folosite de regula pentru acoperirea riscului aferent unui portofoliu. De exemplu, un fond care a investit intr-o pondere mai mare intr-un emitent ar putea vinde contracte futures cu actiunea respectiva ca suport pentru a nu fi surprins de eventuale evenimente neprevazute din viata companiei care sa ii afecteze valoarea titlului de participare in cazul prabusirii cotatiilor. E adevarat, pentru jucatorii mai mici, acoperirea riscului nu reprezinta o prioritate, acestia asumandu-si variatiile zilnice ale pretului, mai ales daca au investit pe termen lung. Mai mult, o parte dintre acestia prefera sa mizeze direct in piata futures, tentati de potentialul mare de profit in conditiile unor sume relativ mici de intrare (atentie, riscul de a pierde e la fel de consistent!).

Pentru cineva mai prudent, jocul la doua capete intre bursa si piata futures poate fi insa o strategie ideala: nu risti decat comisionul de tranzactionare, in schimb ai putea profita de decalajele dintre cele doua piete. Cum scadentele contractelor futures pe actiuni sunt in martie, iunie, septembrie si decembrie intre cotatiile de la bursa din mai de exemplu si cele de la sfarsitul lunii iunie exista in majoritatea cazurilor o anumita diferenta. Este recomandat ca actiunile alese sa fie caracterizate de o volatilitate peste media pietei, cotatiile fiind sensibile la zvonuri (vezi SIF, Rompetrol Rafinare). De exemplu, cine a pariat pe cresterea actiunilor SIF a putut sa-si marcheze de mai multe ori profitul la BVB in contextul emotiei declansate de zvonurile privind majorarea pragului de detinere; cum acest fapt nu s-a produs, pierderile din piata futures (am presupus ca investitorul a cumparat spot si a vandut contracte pe actiuni SIF la termen) au fost minime, sau chiar au lipsit (dezamagiti, o parte din investitorii de la BVB au vandut, iar pretul a scazut).

Asteptari mari pe Rompetrol

In momentul redactarii acestui articol (3 mai), cel mai mare decalaj intre cotatiile spot si cele futures se inregistra in cazul Rompetrol Rafinare (RRC). Astfel, o actiune se putea cumpara si cu 855 lei in timp ce cotatiile la vanzare la bursa din Sibiu erau peste 950 lei (959 lei). Sa presupunem ca ai achizitionat 10.000 de actiuni de la BVB in acel moment cu 860 lei si ai vandut simultan 10 contracte futures pe RRC cu scadenta in iunie la 950 lei/actiune.
Daca asteptarile speculatorilor din piata futures sunt corecte si cotatiile sar in iunie de 950 lei, atunci nu trebuie sa te astepti la profit, ba ai putea chiar sa pierzi comisioanele brokerilor. Daca insa pretul nu ajunge pana la 30 iunie la 950 lei, ci stagneaza sau creste doar usor, atunci este ok, esti in castig. Sa presupunem ca avem cotatii de 900 lei/actiune pe 30 iunie. In piata futures am un castig brut de 10 x 1.000 x 50 lei, adica 500.000 lei (am vandut "scump"), iar in piata spot am castigat 10.000 x 40 lei, adica 400.000 lei (am cumparat "ieftin").

Daca deschiderea unei pozitii in piata futures se practica in principiu pentru acoperirea riscurilor, situatia inversa nu este exclusa. De exemplu, daca ai mizat gresit pe scaderea unei actiuni si ai vandut contracte futures la Sibiu iar cresterea cotatiilor te face sa primesti zilnic apeluri in marja, iar in piata cotatiile la cumparare sunt neinteresante, ai putea sa te inchizi pentru a-ti limita pierderile cumparand cantitatea corespunzatoare de actiuni din piata spot de la BVB.

Nu uita, toate aceste opratiuni trebuie derulate cu cat mai mult timp posibil inainte de scadentele din piata la termen. Daca pe perioada de maturitate a contractelor futures pot exista decalaje semnificative intre cele doua piete, la scadenta, pretul din piata spot se egalizeaza cu cel din piata futures.

Speculatii cu... scadente diferite

"Exceptand arbitrajul dintre cele doua piete, poti specula si diferenta dintre cotatiile futures ale unei actiuni la scadente diferite. De exemplu, poti vinde actiunile cotate la un pret mai mare la scadenta din septembrie, iar simultan sa cumperi pentru scadenta din iunie. Volumul tranzactiilor in piata la termen va creste daca la BVB se introduc tranzactiile short - apare operatiunea in oglinda, se vor putea vinde actiuni la bursa si cumpara simultan la Sibiu."
Radu Luca, analist BMFMS
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri