Valoarea totala a primelor subscrise la societatile de asigurari in 2004 s-a cifrat la circa 34.800 miliarde de lei, din care mai mult de trei sferturi au provenit din asigurarile generale, se arata intr-un raport al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) privind evolutia pietei de profil in 2004.

In ceea ce priveste primele subscrise numai din asigurari directe, acestea au depasit, conform datelor CSA, 34.450 miliarde de lei, in crestere nominala cu circa 30 la suta fata de anul anterior. "Piata romaneasca de profil consemneaza unele dintre cele mai mari ritmuri anuale de crestere a primelor subscrise din asigurari directe, exprimate in dolari.

Desi nu se poate omite influenta variatiei de curs valutar, moneda nationala consemnand o apreciere fata de dolar in cursul anului 2004, tendinta de dezvoltare a pietei de asigurari este evidenta", a apreciat Nicolae Crisan, presedintele CSA. Gradul de penetrare al asigurarilor in 2004, exprimat ca raport intre primele subscrise din asigurari directe si PIB, a atins o cota de 1,44 la suta, in conditiile in care Slovenia a depasit 5 la suta din PIB inca din 2003, iar Malta, Cipru si Cehia au trecut de 4 la suta. Primele subscrise din asigurari directe pe cap de locuitor s-au cifrat in 2004 la circa 1.600.000 de lei, cu 31 la suta mai mult decat in 2003. De remarcat faptul ca, exprimat in dolari, volumul primelor subscrise in 2004 din asigurari directe, si anume de 1,18 miliarde de dolari, s-a situat peste valorile inregistrate cu un an inainte de Slovacia, cu 1,14 miliarde de dolari, Cipru, cu 0,59 miliarde de dolari, Lituania, cu 0,266 miliarde de dolari, Malta, 0,235 miliarde de dolari si Letonia, cu 0,209 miliarde de dolari, cinci dintre cele 10 tari care au aderat recent la Uniunea Europeana. Crisan a apreciat ca, in acest an, valoarea primelor brute subscrise ar putea atinge un miliard de euro si o pondere de 2 la suta din PIB.

Daunele au crescut mai mult decat primele

Daunele platite in 2004 de societatile de profil din asigurari directe au depasit 13.100 miliarde de lei, in urcare cu 57 la suta fata de 2003, ritmul fiind superior cresterii pietei asigurarilor, situat la 30 la suta. "La fel ca in anul precedent, indemnizatiile platite catre asigurati si beneficiarii de asigurari s-au majorat intr-un ritm mai alert decat primele subscrise, ceea ce exprima o crestere a daunalitatii si, in acelasi timp, o buna dovada ca societatile de asigurare isi onoreaza obligatiile asumate", a afirmat Crisan.

Acesta a apreciat ca, in acest an, valoarea primelor brute subscrise ar putea atinge un miliard de euro si o pondere de 2 la suta din PIB. Capitalul social subscris al societatilor de asigurare s-a cifrat, anul trecut, la 5.712 miliarde de lei, in crestere cu 15,3 la suta mai mult decat fata de anul precedent. In momentul de fata, capitalizarea societatilor de asigurare depaseste 5.760 miliarde de lei, cu 48 de miliarde peste nivelul inregistrat la sfarsitul anului trecut.

Romania va trebui sa ajunga in 2020 la un nivel al asigurarilor de zece la suta din PIB, adica 20 miliarde de euro, si 1.000 de euro pe cap de locuitor, este de parere Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de Buget, Finante si Banci a Senatului. Referitor la asigurarile sociale, Vosganian este de parere ca, piata asigurarilor va intra in normalitate in momentul in care asigurarile sociale vor fi parte componenta a sistemului de asigurari private. "Asigurarile sociale vor trebui sa ajunga la un nivel de 15 miliarde de euro in 2020", a adaugat acesta, explicand ca orice suma, peste un anumit plafon pentru asigurarile sociale, poate fi reorientata catre un fond privat de pensii.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri