Concurenta pentru castigarea de cote de piata devine tot mai puternica
Nici o miscare anul trecut in ierarhia primelor patru banci din tara, dupa valoarea activelor. Agitatie mare insa, in esalonul secund, unde aspirantii la locurile fruntase isi schimba intre ei pozitiile si inghit treptat din cotele de piata ale liderilor. Ascensiunea spectaculoasa inceputa acum circa patru ani de Raiffeisen a aratat ca se poate. Eternul podium al campionilor pietei BCR, BDR, CEC - si-a schimbat in 2001 componenta, austriecii care au preluat fosta Banca Agricola reusind, printr-o strategie agresiva de dezvoltare, sa preia bronzul de la Casa de Economii si Consemnatiuni si sa il pastreze pana in prezent.

Cei doi lideri din fruntea clasamentului, BCR si BRD, au inca o distanta confortabila, insa urmaritorii se aud tot mai aproape. La fel ca in cazul CEC, cele doua mari banci autohtone isi vad diminuate treptat cotele detinute in totalul activelor nete (diminuate cu provizioane si amortizari), in vreme ce jucatori pana nu demult in esalonul secund avanseaza tot mai rapid. Si anul trecut, reteta castigatoare pentru piata bancara a fost tot retail-ul. Banci ca ING, ABN Amro, HVB sau Citibank, axate pana nu demult aproape in exclusivitate pe domeniul corporatist, s-au vazut nevoite sa intre tot mai mult in competitia pentru atragerea clientilor mici si multi. Investitia in unitatile Selfn Bank deschise de ING, precum si produsele de retail lansate de acestea au inceput sa aiba efecte. ING a trecut de pe pozitia a sasea pe locul cinci in topul activelor nete la finele anului 2004, facand rocada cu ABN Amro, banca intrata ceva mai tarziu pe retail.

Un avans si mai mare in acelasi clasament, de doua pozitii, a avut HVB Bank. Cu o campanie sustinuta pe partea de retail, aceasta a urcat de pe locul noua pe locul sapte. Grupul din care face parte HVB Romania este interesat de extinderea activitatii in Romania, intentionand sa participe la privatizarea CEC si BCR. Dupa ascensiunea rapida din anii anteriori, Alpha Bank a coborat o pozitie, de pe opt pe noua, in vreme ce Banca Transilvania a reusit o intrare remarcabila in Top 10, de pe locul 12 detinut la finele lui 2003. Din primii zece a iesit insa, anul trecut, Banca Tiriac.

Aflata inca in cautarea unui investitor care sa ii sprijine dezvoltarea, aceasta a coborat cu o pozitie in clasamentul activelor nete, pana pe locul 11. Cu cate o pozitie a urcat in acelasi clasament Citibank, de pe locul 11 pe locul 12, la fel ca si Unicredit care, desi nu a demarat programul de retail pregatit anul trecut prin deschiderea mai multor sucursale, a avansat de pe locul 14 pe locul 13. Si institutia italiana este interesata de extindere pe piata romaneasca, prin participarea la privatizarea BCR si CEC. Pe pozitia imediat urmatoare se situeaza Volksbank, aceasta ajungand aici dupa ce, in 2003, se afla cu trei locuri mai jos in clasamentul activelor.

La nivelul intregii piete, bancile care au cedat cele mai mari cote (in total active nete) anul trecut au fost BCR (minus 3,2%) si CEC (minus 1%), ambele institutii continuand astfel o tendinta inceputa in urma cu mai multi ani. Noul presedinte al CEC, Eugen Radulescu, spera ca anul acesta va opri institutia de pe panta descendenta, prin lansarea unor produse mai dinamice, si va mentine cota de piata in total active la acelasi nivel. Cote de piata mai mici de jumatate de punct procentual au pierdut anul trecut si Banca Tiriac, Alpha Bank, Eximbank si Daewoo. Cine sunt insa castigatorii cotelor astfel cedate?

Cel mai mare este, de fapt, acelasi de cativa ani: Raiffeisen Bank. Cunoscuta drept una dintre bancile cu cele mai agresive campanii de atragere a clientilor, Raiffeisen a obtinut anul trecut un plus de 2,3% din totalul activelor, cota sa de piata avansand, din 2001, cu 5,8 puncte procentuale. Si pentru ING anul 2004 a insemnat o crestere cu 1,3 % puncte procentuale a cotei de piata, dupa scaderea din anii anteriori. In cazul HVB, anul 2004 nu a adaugat decat 1,1 puncte procentuale, insa cresterea anterioara a fost constanta, din 2001 cota in total active nete a bancii urcand cu 2,3 puncte procentuale.

Banca Transilvania, Banc Post si Unicredit sunt alte trei institutii care si-au adjudecat cate o felie din cota de piata cedata de competitori. Desi nu mai aduce castigurile de altadata, activitatea pe piata romaneasca a ramas profitabila pentru majoritatea bancilor din Romania. Recordul profitului net, ca valoare, il detine si la finele anului 2004 tot BCR: 6.428 miliarde de lei, in crestere cu 20% fata de castigul raportat in 2003, an in care profitul a fost in scadere. Locurile doi si trei din clasamentul activelor BDR si Raiffeisen - se repeta si in cazul valorii profitului net, in vreme ce Casa de Economii si Consemnatiuni, locul patru dupa active, nu s-a putut situa decat pe pozitia a noua dupa profit.

Potrivit presedintelui Eugen Radulescu, primul trimestru din 2005 s-a incheiat pe pierdere, dar anul va fi incheiat pe plus. Bucurii mai mari au putut face actionarilor banci cu active totale mai mici decat CEC, dar mult mai profitabile: Raiffeisen, Banc Post, ING, ABN Amro, HVB si Banca Transilvania.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri