Bancile incep sa finanteze executia unor ansambluri rezidentiale. Pe constructor, acest lucru il ajuta sa ridice mai multe case. Beneficiarului ii permite sa cumpere mai ieftin.

Antreprenorii din constructii pot gasi la banci finantare pentru proiectele rezidentiale mari. Ca urmare a scaderii cererii pentru locuinte si implicit pentru creditele ipotecare, bancherii sint pusi in situatia sa se orienteze si spre acest tip de finantare. Avantajul clientului in acest caz este ca la un volum mai mare antreprenorul poate negocia o dobinda mai mica. Asta doar cu conditia ca banca sa fie de acord sa permita constructorului sa negocieze in numele clientilor. Deocamdata, pentru banci este mai profitabil sa crediteze si cumparatorii. Incercam in felul acesta sa ne largim baza de clienti, explica directorul diviziei de retail a Bancii Romanesti, Catalin Visata. Acesta spune ca banca se afla in negocieri cu mai multi antreprenori, carora le-ar putea oferi finantare pentru proiecte de minimum 60 de unitati.

Proiecte mari cu costuri mici
Pe de alta parte, antreprenorii care nu primesc un sprijin direct din partea bancilor se feresc sa faca recomandari de finantare, lucru care ar putea incuraja bancile sa negocieze direct cu constructorul. Finantarea initiala masiva poate ajuta companiile sa dezvolte proiecte imobiliare mari, cu costuri mai mici. In prezent, antreprenorii vind locuinte la preturi care coboara pina la 400 de euro pe metru patrat, ceea ce reprezinta mai putin decit in cazul apartamentelor.

Efectul Cotroceni

Aceasta scadere de preturi a incurajat investitiile in domeniu si concurenta. Patronatele din domeniul imobiliar spera intr-o dezvoltare si mai accentuata a acestui tip de proiecte, mizind pe o eventuala implicare a municipalitatilor in construirea infrastructurii. Conform presedintelui Uniunii Patronale Imobiliare, Artur Silvestri, aceasta politica a condus la dezvoltarea zonelor rezidentiale ale Capitalei in perioada interbelica.

Banii sint la ANL

Bani pentru dezvoltarea infrastructurii exista, dar au fost cheltuiti pina acum pentru proiectele rezidentiale ale Agentiei Nationale pentru Locuinte, care s-au dovedit neviabile. De asemenea, terenurile acordate cu titlu gratuit pot fi puse in mod centralizat la dispozitia celor care vor sa isi construiasca locuinte. Ca urmare a unei astfel de combinatii de factori, pretul constructiei finale ar putea cobori spre jumatate din cel actual.

Pericol pentru apartamente

Acest fenomen ar putea determina si scaderea preturilor pentru apartamente. Lucru care a stat initial la baza infiintarii Agentiei Nationale pentru Locuinte. Scopul institutiei era de a atenua criza imobiliara, astfel incit si apartamentele de bloc sa fie mai accesibile. In cele din urma insa proiectul s-a blocat din cauza birocratiei, a coruptiei si a faptului ca resursele financiare nu erau suficiente. Statul a ajuns sa ceara ajutor bancilor, iar acestea au fost puse in situatia de a-si risca reputatia si portofoliul de credite, investind intr-un proiect fara perspective.

Finantare in leasing

Proiectele de pe piata libera, pe de alta parte, au avantajul unei finantari flexibile, a unui management performant si a reactiei mult mai rapide la nevoile pietei. Proiectele rezidentiale urbane sint tot mai frecvente, ceea ce forteaza firmele de profil sa gaseasca formule de eficientizare si de reducere a costurilor.

Pe de alta parte, ofera suficienta credibilitate pentru a atrage resurse ieftine de finantare. Astfel, in cazul leasing-ului imobiliar, unde riscurile finantatorului sint foarte mici, dobinda poate cobori pina la 5%, adica jumatate din dobinda bancara. Ofertele de leasing sint adresate atit cumparatorilor, cit si antreprenorilor din domeniul imobiliar.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri