"Ne asteptam ca aceasta crestere sa vina din doua directii. Odata din cresterea propriu-zisa a pietei creditelor ipotecare si a celor de consum si, in acelasi timp, din cresterea procentului de credite ce vor fi intermediate de brokeri", a explicat Marian.

El a dat exemplul Poloniei, unde creditele ipotecare intermediate de brokeri reprezinta 20% din totalul creditelor ipotecare acordate populatiei. Pe masura ce gradul de intermediere financiara creste, sporeste si ponderea operatiunilor intermediate de firme specializate. Astfel, in Olanda circa 70% din credite sunt intermediate de brokeri, in vreme ce in Statele Unite ale Americii si Canada, ponderea este si mai mare, de circa 80-90%.

Fondul suedez de investitii Oresa Ventures a achizitionat in cursul acestei luni un pachet semnificativ de actiuni la brokerul de credite Gemini Capital Consult, care controleaza circa 90% din piata de profil din Romania, dupa cum arata estimarile companiei romanesti.

Gemini Capital Consult a intermediat, pana in prezent, credite de consum si ipotecare pentru populatie in valoare de 145 milioane euro, din care 100 milioane au fost inregistrate pana la sfarsitul lui 2006. in acest an, compania de brokeraj vrea sa intermedieze credite de cel putin 130 milioane euro.

Creditele de consum si ipotecare intermediate de Gemini Capital Consult reprezinta circa 1,5% din soldul total al creditelor acordate populatiei la nivelul intregului sistem bancar romanesc, a estimat compania. Structura portofoliului de credite intermediate de compania romaneasca urmareste indeaproape structura pietei creditelkor de consum si a celor ipotecare pentru populatie. Astfel, circa 80% din creditele intermediate sunt de consum, in vreme ce aproximativ 20% din acestea sunt de tip ipotecar. Intermedierile de leasing si credite pentru firmele mici si mijlocii (IMM) detin in prezent o pondere nesemnificativa.

Citeste si:

Piata brokerilor de credite se afla in prezent intr-un stadiu incipient, motiv pentru care conducerea Gemini Capital Consult nu spera sa obtina profit in urmatorii doi ani. "Nu ne asteptam la profit in urmatorii doi ani pentru ca vor fi foarte multe investitii, dat fiind ca ne orientam in prezent, in special pe dezvoltare. Aceasta este o afacere pe termen lung, iar deocamdata ne intereseaza mai mult dublarea cifrei de afaceri decat obtinerea de profit", a spus directorul general al Gemini Capital Consult, Anca Bidian.

Circa 30-40% din cei 45.000 clienti ai companiei romanesti au luat cel putin doua produse prin Gemini Capital Consult.

Activitatea Gemini Capital Consult se concentreaza in prezent pe patru directii de afaceri: credite pentru nevoi personale, credite ipotecare, leasing si imprumuturi pentru firme mici si mijlocii (IMM). Printre serviciile pe care le ofera compania se numara analiza situatiei si nevoilor financiare ale clientelei, identificarea solutiei optime de finantare, intocmirea dosarului de credit, consultanta, monitorizarea si sustinerea in procesul aprobarii, precvum si asistenta pana la semnareqa contractului si incasarea banilor.

Oresa Venturea este o companie suedeza de investitii care se axeaza pe investitii private si care activeaza in Romania si in alte tari din centrul si estul Europei din 1995.