Moneda nationala a urcat miercuri la cea mai inalta cotatie a ultimilor cinci ani fata de euro, de 3,1699 lei/euro, sustinuta de nevoia de lei a bancilor locale si de plasamentele investitorilor straini, sustin dealerii.
"Cred ca leul va continua sa se aprecieze fata de euro si in perioada urmatoare si e posibil ca evolutia sa sa se detaseze de cea a celorlalte monede din regiune pentru ca suntem in continuare vazuti ca o tara care a intrat de curand in Uniunea Europeana, care are parte de multe investitii directe, investitii imobiliare si asa numitii "hot money" (capitaluri speculative - n.r.)", a spus dealerul sef al Emporiki Bank Romania, Liviu Arnautu, pentru NewsIn. in plus, dobanzile ridicate la lei depasesc media zonei motiv pentru care cererea de lei se mentine la un nivel ridicat din partea investitorilor straini, asa ca moneda nationala are motive sa se aprecieze, a mai spus Arnautu.

Cursul afisat miercuri de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 3,1699 lei/euro, descrie o apreciere a monedei nationale cu peste un ban (0,37%) fata de euro, de la 3,1816 lei/euro, cat era marti. Acest nivel nu a mai fost atins din 18 iunie 2002, cand banca centrala a afisat un curs de 31.687 lei vechi (echivalentul a 3,1687 lei noi) pentru un euro.

Bancile cumparau un euro cu 3,1730 lei si il vindeau cu 3,1760 lei in deschiderea sedintei valutare de miercuri, putin peste nivelul de marti seara, iar dupa primele ore de tranzactionare leul s-a apreciat pana la 3,1630 lei/euro. La acest nivel, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a intervenit pe piata monetara cu o tranzactie de tip repo la doua saptamani prin care a injectat 2,56 miliarde lei in piata interbancara. Drept urmare, oferta de lei a crescut, iar moneda nationala s-a depreciat pana la 3,1720-3,1730 lei/euro. Totusi, ordinele de vanzare de valuta au continuat, iar leul a recuperat din terenul pierdut pana la 3,1700 lei/euro.

Pe pietele internationale, dolarul a oscilat, in prima parte a zilei de miercuri, intre 1,3414 si 1,3460 dolari/euro, iar in jurul orei 14:00, ora Romaniei, cotatia era de 1,3439 dolari/euro.

Cursul afisat miercuri de BNR arata o apreciere a monedei nationale cu aproape un ban (0,32%) fata de dolar, de la 2,3661 lei/dolar, cat era marti, la 2,3584 lei/dolar. Dolarul nu a mai fost cotat la un nivel similar de sase ani si noua luni, respectiv din 14 septembrie 2000, cand banca centrala a afisat un curs de 23.574 lei vechi (echivalentul a 2,3574 lei noi) pentru un dolar.

Piata financiara romaneasca nu tranzactioneaza direct moneda americana, dar banca centrala calculeaza raportul leu/dolar in functie de evolutia pietelor financiare internationale.

Banca centrala a afisat in prima parte a zilei de miercuri un nivel al dobanzii la depozitele atrase (BUBID) pentru o zi (overnight) de 11,55% pe an fata de 9,56% pe an cat era in ziua precedenta, iar pentru depozitele overnight plasate (BUBOR), dobanda a crescut la 15,81% pe an, de la 13,28% pe an, cat era marti.

Dobanzile interbancare locale la depozitele overnight (pe o zi) in lei au crescut in prima parte a zilei pana la 13-18% pe an. Deabia dupa ce BNR a sporit lichiditatea pietei monetare cu 2,65 miliarde lei dobanzile overnight au scazut la 8-12% pe an. "E posibil ca dobanzile sa se mentina peste 10% pentru ca exista, in continuare, cerere de lei. Cred ca sunt unele banci romanesti care vand euro sa faca rost de lei pentru platile la buget pe care le-au avut. in plus, cred ca declaratia surprinzatoare a guvernatorului BNR de saptamana trecuta pare sa determine investitorii straini sa isi deschida pozitii pe lei pe termen scurt", a mai spus Arnautu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri