Andreas Treichl, presedintele celei de-a doua banci austriece, da semnalul de incepere a bataliei pentru Casa de Economii si Consemnatiuni
Vrem sa invingem in cursa pentru privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), dar vom intra in Romania oricare ar fi rezultatul competitiei, a declarat pentru Averea Andreas Treichl, presedintele executiv al Erste Bank der Oesterreichischen Sparkassen AG.

Declaratia arata mai mult decat hotararea clara a celei de-a doua banci ca marime a activelor din Austria de a face afaceri in Romania. Este un semnal al inceputului unei batalii pentru cumpararea CEC, de pe urma careia statul ar trebui sa castige bani frumosi.

Treichl e constient ca batalia pentru CEC va fi dura, cu 12-15 banci europene in competitie, din care o parte vor ataca pe ultima suta de metri. El estimeaza ca autoritatile de la Bucuresti vor scoate CEC la vanzare in vara acestui an, cel mai probabil in iunie. Pentru austriecii de la Erste Bank cea mai potrivita achizitie ar fi CEC-ul, fie si pentru ca are un profil de banca de economii, spune presedintele Erste Bank.

Treichl adauga insa ca interesul pentru Romania depaseste momentul ofertei de privatizare a CEC.

Data fiind reteaua noastra extinsa in toata zona, cred ca e necesar sa avem o prezenta in Romania. Daca nu vom lua CEC, ne vom uita la alte oportunitati de intrare in piata romaneasca. Daca nu vom cumpara ceva, vom deschide singuri o banca aici, ne-a declarat Treichl. El spune ca recentul anunt de transformare a CEC in banca comerciala sporeste atractivitatea bancii. Este o miscare foarte buna, care are scopul de a pregati rapid CEC pentru privatizare.

Eugen Radulescu a anuntat foarte clar ca vrea sa pregateasca CEC pentru privatizare, iar noi spunem la fel de limpede acum ca dorim s-o cumparam, a adaugat Treichl. Erste Bank a curtat si Banca Ion Tiriac, cu care a purtat negocieri de preluare, intrerupte, se pare, de decizia omului de afaceri roman de a aranja o fuziune cu nemtii de la HVB.

Treichl admite ca interesul bancherilor pentru Romania este impulsionat de apropierea aderarii tarii la Uniunea Europeana. Marile grupuri financiare europene stau acum cu ochii pe tarile care urmeaza sa adere la UE, dar si pe Serbia si Ucraina, adauga el.

CEC-ul este un colos financiar, cu peste 9.000 de salariati si 1.408 unitati teritoriale, dar cu picioare de lut, pentru ca pierde bani. In afara de Erste Bank si-au mai exprimat interesul pentru CEC banca germana HVB, prin bratul sau est-european Bank Austria Creditanstalt, Raiffeisen Bank, banca ungara OTP, olandezii de la Rabobank, EFG Eurobank din Grecia si banca italiana UniCredito. Nici BRD Societe Generale nu exclude formularea unei oferte la timpul potrivit, a declarat pentru Averea Patrick Gelin, presedintele bancii. Potrivit sefilor Erste Bank si alte banci franceze ar putea intra in cursa privatizarii: BNP Parisbas, Credit Agricole sau banci de economii.

Pentru statul roman aglomeratia de oferte inseamna ca va obtine un pret bun pentru CEC.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri