Intr-un orizont de timp de doi ani de zile, sistemul bancar romanesc va intra o data cu tara in Uniunea Europeana. Statul roman mai are de vinzare actiuni la BCR si CEC. Se poate afirma ca viitorii proprietari vor avea pozitii dominante in sectorul bancar din Romania. Cursa a inceput.

Actualii guvernanti au in mina, din punctul de vedere al privatizarii, o pereche de asi. Pachetul de actiuni ramas la stat din BCR si Casa de Economii si Consemnatiuni atrag ca un magnet banci de renume. Deoarece cele doua banci au ramas printre singurele tinte in Europa Centrala si de Est pentru planurile de extindere al marilor corporatii bancare, statul roman trebuie sa cumpaneasca foarte bine nu doar in ce priveste pretul ce poate fi obtinut din aceasta afacere. Vinzarea pachetului de 37% detinut la BCR si privatizarea CEC nu sint simple contracte de vinzare-cumparare. Cele doua operatiuni vor fi hotaritoare pentru viitorul bancar al Romaniei in Uniune Europeana.

Lider de piata

In afara faptului comun ca ambele banci urmeaza sa intre pe mina unor investitori strategici, BCR si CEC prezinta atuuri diferite, care le fac atractive. Banca Comerciala Romana a ramas, in pofida unei concurente din ce in ce mai acerbe, liderul de piata al sectorului bancar autohton. Reteaua bancii este extinsa, iar guvernanta corporatista data de investitorii institutionali BERD si IFC a dus la rezultate financiare de exceptie in 2004. BCR este si banca comerciala care gestioneaza cele mai multe conturi ale societatilor romanesti. Pozitia dominanta in sistemul bancar a determinat BNR sa transmita in piata semnale privind politica de dobinzi prin intermediul BCR, care a jucat si un rol de baza in interventiile BNR pe piata valutara interbancara.

Stapin bancar la sate

Casa de Economii si Consemnatiuni vine la privatizare cu atuul popularitatii si cu o retea de unitati cit toate bancile care opereaza in Romania puse la un loc. Reteaua extinsa o face ideala pentru operatiunile de retail, segmentul de piata pe care se bat in prezent bancile romanesti. CEC este stapinul bancar absolut in mediul rural, lumea satelor fiind cvasineexplorata de restul bancilor. In contextul in care sume enorme din fondurile structurale ale Uniunii Europene sint destinate domeniului agricol (circa 2/3 din sprijinul financiar al UE pentru anii urmatori) interesul pentru reteaua CEC din mediul rural capata aspecte financiare concrete. Nici notorietatea bancii in mediul urban nu este deloc de neglijat. Garantia statului pentru depozitele populatiei (zdruncinata totusi de scandalul FNI) plus rolul CEC de intermediar pentru plata diverselor taxe pentru servicii au pastrat banca permanent in atentia publicului.

Declaratii de interes

In asteptarea detaliilor cuprinse in strategiile de privatizare si a anunturilor oficiale de vinzare, grupuri bancare italiene, germane, austriece si grecesti si-au manifestat interesul pentru BCR si CEC. Iata citeva declaratii semnificative: Romania constituie acum obiectivul strategic din Europa Centrala si de Est pe care Grupul UniCredit se va concentra cu prioritate pentru o achizitie majora pina la sfirsitul acestui an.

Beneficiem in continuare de sustinerea importanta a actionarului nostru si avem convingerea ca ne vom indeplini obiectivul de a ne plasa in topul primelor doua-trei banci din sistemul bancar romanesc in urmatorii ani. Grupul UniCredit este una dintre cele mai importante institutii financiare europene cu o valoare de piata de circa 30 de miliarde de euro si avind active totale de peste 265 de miliarde de euro. Slabiciunea HVB consta in reteaua de sucursale. Sintem interesati in achizitia unei banci care sa dispuna de retea, a spus Dan Pascariu presedinte HVB Romania, nominalizind BCR, CEC, dar si posibilitatea cumpararii unei banci cu capital privat.

HVB Group este una dintre principalele institutii bancare din Europa. Peste 60.000 angajati deservesc peste 9,8 milioane de clienti prin cele 2062 de sucursale ale grupului. Reprezentantii Deutsche Bank, cea mai mare banca germana, s-au intilnit recent cu noul ministru al Autoritatii pentru Privatizare, Gabriel Zbircea, exprimindu-si interesul de a participa la privatizarea BCR. Sintem convinsi ca avem mari sanse sa incheiem cu success privatizarea CEC. Avem competitori puternici, dar si noi sintem puternici, a afirmat recent presedintele bancii austriece Erste Bank, Andreas Treichl. Erste Bank este cea mai mare banca din Europa Centrala si de Est si dispune de experienta in transformarea bancilor de economii din Cehia si Slovacia, din institutii aflate pe ultimele pozitii ale topurilor in lideri de piata. Erste Bank a preluat pachetul majoritar de actiuni al Slovenska Sporitelna in Slovacia, al Ceska Sporitelna in Cehia, al Rijecka Banka in Croatia si al Postabank in Ungaria.

Pregatirile de vinzare, in linie dreapta

Privatizarea celor doua banci este in grafic. Anuntul privatizarii BCR urmeaza sa fie dat publicitatii luna viitoare. Comisia de privatizare a bancii a semnat un document aditional de continuare a contractului de consultanta cu Daiwa Securities SMBC Europe, in vederea inceperii procesului de vinzare cu un investitor strategic in decursul acestui an. Daiwa Securities se afla in prezent in faza finala de a propune strategia de vinzare, guvernul urmind sa intre in posesia acesteia. Executivul va avea la dispozitie toate informatiile necesare pentru a decide cum se va vinde pachetul de actiuni si data exacta cind se va publica anuntul de vinzare.

J.P. Morgan, consultantul american ales pentru CEC, a finalizat procesul de evaluare a activelor bancii de economii, la conducerea careia a fost recent numit Eugen Radulescu, cel care a condus si Banca Agricola inainte de privatizarea acesteia. Un numar de 12 competitori si-au anuntat deja intentia de a participa la privatizare. Pe masa Executivului se afla un proiect de ordonanta care va modifica statutul actual, asa incit CEC va avea deplin acces la toate operatiunile specifice unei banci comerciale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri