Moneda nationala s-a depreciat marti pana la 3,1392 lei/euro, de la 3,1231 lei/euro cat era luni, ca urmare a ordinelor mari de de cumparare de valuta din piata interbancara care ar putea proveni de la banca centrala sau de la banci comerciale mari, sustin dealerii.
Cursul afisat marti de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 3,1392 lei/euro, descrie o depreciere a monedei nationale cu 161 lei vechi (0,51%) fata de euro, de la 3,1231 lei/euro, cat era luni.

Bancile cumparau un euro cu 3,1300 lei si il vindeau cu 3,1350 lei in deschiderea sedintei valutare de marti, cu 20 lei vechi mai mult decat luni seara, iar in primele ore de tranzactionare leul s-a depreciat ca urmare a ordinelor de cumparare de valuta din piata. Dupa ce a ajuns la o cotatie maxima de 3,1380-3,1400 lei, euro a pierdut usor teren pana la cotatii de 3,1370 - 3,1380 lei in jurul orei 14.

"Cursul euro a avut o evolutie ascendenta marti, cu mici corectii. Sunt zvonuri ca ar fi intervenit BNR in piata, insa e posibil sa fie vorba de o actiune concertata a mai multor banci mari pe mai multe piete din regiune, pentru ca o evolutie similara, de depreciere a monedelor nationale, a avut loc si pe piata ungara si pe cea poloneza", a spus dealerul Bancii Comerciale Romane (BCR) Narcis Noaghea, pentru NewsIn.

Pe pietele internationale, dolarul a coborat marti la cotatia minima a ultimelor doua luni si jumatate fata de euro. In prima parte a zilei de marti, moneda americana a fost cotata intre 1,3592 la 1,3663 dolari/euro, iar in jurul orei 14, ora Romaniei, cotatia era de 1,3645 dolari/euro. Cursul afisat marti de BNR arata o depreciere a monedei nationale cu 82 lei vechi (0,35%) fata de dolar, de la 2,2916 lei/dolar, cat era luni, la 2,2998 lei/dolar.

Banca centrala a afisat in prima parte a zilei de marti un nivel al dobanzii la depozitele atrase (BUBID) pentru o zi (overnight) de 5,75% pe an fata de 5,81% pe an cat era in ziua precedenta, iar pentru depozitele overnight plasate (BUBOR), dobanda a coborat la 6,78% pe an, de la 6,88% pe an, cat era luni.

Dobanzile interbancare locale la depozitele overnight (pe o zi) in lei au scazut usor la 5,75-6,75% pe an, usor sub nivelul dobanzii de politica monetara, ca urmare a lichiditatii ridicate din piata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri