Arbitrul pensiilor private a aprobat luni norma privind aderarea initiala si evidenta participantilor la fondurile de pensii administrate privat (pilon II), care stabileste ca perioada de aderare va incepe la 17 septembrie 2007 si va dura patru luni de zile
Norma a fost elaborata in aplicarea legii numarul 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, cu modificarile si completarile ulterioare. Administratorii de fonduri de pensii private obligatorii (pilonul II), autorizati de catre CSSPP isi vor putea desfasura activitatea de publicitate si marketing dupa cu inceperea perioadei de aderare, se mentioneaza in comunicat.

CSSPP a stabilit aceasta data pentru a veni in sprijinul viitorilor participanti la sistem. S-a considerat ca o perioada mai mare de timp aferenta autorizarii entitatilor de pe piata pensiilor private obligatorii va conduce la un numar mai mare de scheme si fonduri de pensii private si va oferi participantilor posibilitatea de a alege dintr-o gama variata de fonduri, cu caracteristici diferite (politici investitionale, grad de risc, comisioane si taxe), precum si un numar mai mare de administratori autorizati de catre CSSPP.

Administratorii au posibilitatea sa parcurga toate etapele de autorizare/avizare necesare inceperii activitatii in domeniul pensiilor administrate privat si inscrierii la startul perioadei de aderare, iar prin demararea in acelasi moment a activitatilor de publicitate si marketing, li se ofera conditii si sanse egale pe piata pensiilor private.

Norma mai reglementeaza, printre altele, conditiile de eligibilitate care trebuie indeplinite in vederea dobandirii calitatii de participant la un fond de pensii administrat privat, procedura pentru dobandirea sau incetarea calitatii de participant, actul cadru de aderare, precum si evidenta participantilor la fondul de pensii administrat privat. Actul precizeaza de asemenea limitele de varsta in cazul persoanelor care sunt obligate sa adere, respectiv persoanele de pana la 35 de ani, sau cele care pot alege sa adere la un fond de pensii, respectiv persoanele de pana la 45 de ani.

Persoanele care nu au implinit varsta de 35 de ani sau care implinesc aceasta varsta pana la 31 decembrie 2007 trebuie sa adere la un fond de pensii administrat privat. De asemenea, persoanele care nu au implinit varsta de 45 de ani sau care implinesc aceasta varsta pana la data de 31 decembrie 2007 pot sa adere la un fond de pensii administrat privat.

Aderarea la un fond de pensii administrat privat este o optiune individuala a participantului si se face din propria initiativa a acestuia sau in urma repartizarii aleatorii de catre Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS). Norma mai stabileste forma si continutul actului cadru de aderare, care sunt aceleasi pentru toti administratorii fondurilor de pensii administrate privat, urmand ca administratorii sa isi elaboreaze actul individual de aderare, pe baza acestei forme si a continutului actului cadru de aderare.

Actul individual de aderare este avizat de catre CSSPP la momentul autorizarii prospectului schemei de pensii private, fiind interzisa introducerea de catre administratori a altor informatii decat cele prevazute de norma. De asemenea, modificarea de catre administrator se poate face numai conform procedurii prevazute de catre CSSPP prin actul normativ.

Pentru a organiza procedura de repartizare aleatorie, CNPAS clasifica persoanele care urmeaza a fi repartizate in functie de varsta, respectiv persoanele cu varsta cuprinsa intre 16 si 25 ani si persoanele cu varsta cuprinsa intre 26 si 35 ani. Dupa incheierea procesului de repartizare aleatorie, CNPAS valideaza persoanele pentru fiecare fond de pensii administrat privat in parte si ii inregistreaza in Registrul participantilor. Actul normativ a fost transmis spre publicare in Monitorul Oficial si urmeaza sa fie disponibil pe site-ul institutiei CSSPP.













Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri