Bursa romaneasca are nevoie de noi companii pe piata pentru a iesi din starea de apatie in care se afla inca de la inceputul lunii martie. Sunt asteptati cu atata ardoare noi emitenti, incat doar anuntul privind listarea unor companii ale statului, dar si a unor societati private, fara a se intreprinde, deocamdata, ceva concret, a schimbat starea de spirit a analistilor.
Prognozele specialistilor privind capitalizarea bursiera pentru perioada urmatoare sunt extrem de optimiste. Specialistii de la Pricewaterhouse Coopers estimeaza o crestere a capitalizarii bursiere la 5,5 miliarde de euro in acest an, la 5,9 miliarde euro in 2006 si la 7,1 miliarde euro in 2007.

In 2008, capitalizarea bursiera va ajunge la 10,7 miliarde euro, iar in 2009 aceasta se va dubla, ajungand al 21 miliarde euro. Aceeasi analiza, regasita in Raportul de Evaluare Patrimoniala si de Randament a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), arata ca ponderea capitalizarii bursiere in PIB va urca de la aproximativ 15,5%, cat este acum, la 26% in 2007 si la 30% in 2009. Brokerii spun ca sunt justificate aceste estimari, deoarece vor aparea noi companii pe piata. Reprezentantii societatii de brokeraj Ieba Trust declara ca "desi listarea utilitatilor va intarzia, cresterea capitalizarii se poate realiza prin listarea altor companii care si-au anuntat intentia, dar si in urma fuziunii BVB cu Bursa Electronica Rasdaq (BER)".

Dintre companiile private, Flamingo si-a anuntat intentia de a se lista la cota Bursei. In ceeea ce priveste fuziunea BVB cu BER, acest proces nu se va realiza prea curand, deoarece, mai intai, bursa trebuie sa-si defineasca statutul, sa se transforme din institutie de interes public in societate pe actiuni. Deocamdata, discutiile pe aceasta tema purtate in Parlament nu au fost incheiate.

Ponderea capitalizarii bursiere in PIB va urca la 26% in 2007 si la 30% in 2009.


Initial s-a anuntat listarea pe Bursa a sapte companii detinute de stat. Pentru anul acesta, erau vizate trei: CN Transelectrica SA, cu un pachet de 5%, SC Electrica Transilvania Nord si SC Electrica Muntenia Nord, fiecare cu cate 10% din capitalul social. Recent, directorul general al BVB, Stere Farmache, a declarat ca Transelectrica va fi listata in perioada septembrie-octombrie.

Farmache recunoaste ca pachetul de actiuni vizat de acest proces va fi mic de numai 10-15% din capitalul social, insa considera ca este un pas mare, tinand cont de faptul ca "pana acum piata de capital a fost legata de procesul de privatizare in masa".

Conducerea BVB estimeaza ca valoarea totala a actiunilor companiilor de stat ce vor face obiectul ofertelor va depasi 20 miliarde de euro.

Pentru 2006, se preconizeaza listarea Romgaz, tot cu un pachet de 5%. Privatizarea Transgaz si Transelectrica, prin intermediul pietei de capital, a fost stabilita printr-o hotarare guvernamentala, emisa in martie 2005.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri