In ultima parte a anului trecut, numarul romanilor cu restante la credite a crescut cu circa 30 la suta. La finele lui 2004, sumele neplatite la timp ajunsesera la 758 miliarde de lei.
Numarul romanilor cu restante la creditele contractate de la banci a crescut cu circa 30 la suta din august pana in decembrie 2004. Daca, la sfarsitul lui august, lista neagra a rau-platnicilor la credite numara aproape 115.000 de romani, in numai trei luni, numarul persoanelor care au ramas in urma cu plata ratelor la banci a crescut la 146.000. Si mai alarmanta este cresterea sumelor restante, care a depasit chiar avansul numarului restantierilor. Astfel, daca, la finele lui septembrie, ratele neplatite la timp de romani se ridicau la 550 de miliarde de lei, in numai trei luni, suma a crescut cu 36 la suta, ajungand la 758 de miliarde lei.

Cresc restantele mai mari de o luna

In ceea ce priveste sansele de a recupera ratele restante, datele comunicate de Centrala Riscurilor Bancare (CRB) arata clar ca bancile nu prea au succes cand e vorba de recuperarea banilor. Astfel, cresterea cea mai spectaculoasa au inregistrat-o, din octombrie si pana in decembrie, restantele la creditele acordate romanilor pe care bancile nici nu mai spera sa le obtina inapoi de bunavoie. Sumele scoase in afara bilantului bancilor in contul ratelor restante au crescut cu 67 la suta, pana la un nivel de 293,3 miliarde lei. Si restantele mai mari de trei luni au crescut spectaculos - cu aproape 100 de miliarde lei, ajungand la sfarsitul lui 2004 la 295,5 miliarde lei. Daca anul trecut bancherii nu se aratau ingrijorati de expansiunea restantelor, justificand ca e vorba de intarzieri minore si ca, in maximum o luna de zile, o mare parte a romanilor isi platesc restantele, peisajul pare sa se schimbe radical in 2005. Intarzierile la plata sub o luna de zile insumeaza 137 de miliarde de lei, cele intre 30 si 90 de zile - 120 de miliarde lei, in timp ce restantele mai mari de trei luni au ajuns la peste 295 de miliarde de lei.

Record - un roman nu si-a platit creditele la 11 banci

Datele acumulate in cele 4 luni de functionare a Biroului de Credit si a CRB arata ca numarul romanilor cu restante la mai multe banci este in continua crestere. Astfel, la CRB au fost luate in evidenta aproape 146.000 de persoane cu restante, in timp ce numarul creditelor la care s-au inregistrat intarzieri la plata este cu 30.000 mai mare. La Biroul de Credit au fost inregistrate adevarate recorduri in ce priveste numarul de restante ale unei singure persoane. In fruntea clasamentului se situeaza un roman care a "tras pe sfoara" 11 banci, neplatindu-si ratele la timp. Cazul nu este singular, inca trei romani avand restante la cate 10 banci, iar alti 5 au ajuns pana acum sa inregistreze restante la cate 9 banci. In privinta sumelor, un singur roman a ajuns sa datoreze bancilor nu mai putin de 3,5 miliarde lei - adica peste 600 de salarii medii pe economie.

Bancherii zic ca situatia nu e alarmanta

Desi restantele la credite dau semne sa creasca spectaculos, bancherii sustin ca fenomenul nu afecteaza toate bancile romanesti, unele din acestea lovindu-se de probleme mai mari in colectarea ratelor. "Consideram ca nu avem un nivel alarmant al restantelor. Atata timp cat restantele peste 3 luni sunt sub 1 la suta, marja este acceptabila", spune Radu Ghetea, seful Asociatiei Romane a Bancilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri