Populatia si firmele din Romania au luat cu imprumut echivalentul a peste 105 miliarde lei pana in luna mai, cu 3,67% mai mult decat contractasera pana la finalul lunii aprilie, arata datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Bucurestenii si firmele din capitala au imprumutat, pana la sfarsitul celei de-a cincea luni a acestui an, echivalentul a 35,98 miliarde lei, suma ce a reprezentat peste o treime (34,32%) din totalul creditelor in lei si valuta acordate de banci in aceasta perioada.

Bucurestenii au fost urmati in clasament de populatia si firmele din judetele Cluj, care au imprumutat echivalentul a 4,48 miliarde lei, Constanta (4,01 miliarde lei), Timis (3,96 miliarde lei) si Brasov (3,37 miliarde lei). In total, locuitorii si firmele din Bucuresti si din cele patru judete mentionate au luat aproape jumatate (49,25%) din creditele acordate de banci in toata Romania, potrivit NewsIn.

La polul opus s-au situat persoanele si companiile din judetele Giurgiu, care s-au imprumutat in lei si valuta cu echivalentul a doar 524 milioane lei, Covasna (611 milioane lei) si Tulcea (690 milioane lei), se mai observa in raportul despre comportamentul financiar al populatiei si firmelor publicat pe pagina de internet a bancii centrale.

Creditele in lei si valuta, la nivelul intregii tari, au insumat la finalul lunii mai 105,17 miliarde lei, iar volumul creditelor in lei a fost mai mare decat cel in valuta. Astfel, creditele in lei au totalizat 54,83 miliarde lei (52,13% din total), in vreme ce creditele in valuta acordate pana in mai populatiei si firmelor au echivalat cu 50,35 miliarde lei.

In perioada amintita, populatia a luat credite in lei si valuta care au echivalat cu 46,50 miliarde lei, din care peste 57,61% au fost in moneda nationala (26,79 miliarde lei).

Firmele au contractat, pana in mai, credite in lei si valuta care au echivalat cu 55,53 miliarde lei, din care creditele in lei au reprezentat 49,07% (27,25 miliarde lei).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri