Administratorii de fonduri mutuale asteapta legislatia secundara a pietei de capital pentru a lansa noi produse
Chiar daca evolutia de anul trecut a fondurilor mutuale a consemnat o crestere semnificativa, aceasta industrie se afla inca cu mult sub potentialul ei, in comparatie cu situatia din Europa. Piata fondurilor mutuale este in plina expansiune.

Valoarea activelor nete ale membrilor UNOPC a atins la sfarsitul anului trecut 4.644 miliarde lei, ceea ce reprezinta o crestere de 393,6% fata de 2003. Indicele Fondurilor Mutuale (IFM), indicator ce cuantifica randamentul mediu al fondurilor de investitii romanesti, a inregistrat anul trecut o apreciere de 21,23%, mult peste rata inflatiei si a dobanzilor bancare. Cele mai mari randamente au fost date de fondurile care investesc preponderent in actiuni.

Au aparut noi societati de administrare a fondurilor, grupuri financiare si-au exprimat intentia sa lanseze fonduri de investitii. Walter Blaj, directorul executiv al Globinvest, societatea care administreaza fondurile Napoca si Transilvania, considera ca motoarele acestei industrii au fost randamentul foarte bun oferit in ultimii ani de fondurile cu o expunere mare pe actiunile cotate, si, intr-o mai mica masura, pentru investitorii straini, randamentul bun in valuta obtinut de fondurile monetare romanesti ca urmare a aprecierii monedei nationale. "Din pacate, ambele parghii sunt conjuncturale si, in cazul in care conditiile descrise vor dispare, sunt convins ca va scadea si ritmul de expansiune al pietei", a precizat Walter Blaj. Cu toate acestea, reprezentantul Globinvest este optimist cu privire la evolutia pe termen mediu a industriei fondurilor de investitii: "Cred ca pe termen mediu, piata se va dezvolta ca urmare a faptului ca tot mai multi investitori vor sesiza avantajele oferite de fonduri, si le vor folosi ca instrumente de economisire.

In opinia lui Eugen Voicu, presedintele Certinvest, administratorul fondurilor Intercapital si Capital Plus, Tezaur si Orizont, acest an va reprezenta momentul in care clientii traditionali ai bancilor sau ai trezoreriilor vor cauta alternative si vor gasi, in sfarsit, toate avantajele oferite de fonduri. "In urmatorii ani, industria se va dezvolta si cred intr-o dublare in fiecare an. Ceea ce va conta foarte mult va fi si suportul dat de CNVM, prin activitatea de reglementare si viteza de reactie pozitiva, acum fiind un pic in urma pietei", a precizat Voicu. Credibilitatea industriei va creste pe masura evidentierii randamentelor superioare ale fondurilor care investesc preponderent in actiuni cotate la bursele de valori si intarirea legislatiei in materie, considera Ion Mincu Radulescu, presedintele KD Investments Romania, administratorul KD Maximus.

Si Doru Puiu Tiberiu, presedintele BCR Asset Management, considera ca piata va creste, in special datorita cresterii veniturilor populatiei, reducerii ponderii depozitelor in portofoliile personale in folosul unor instrumente mai sofisticate, in primul rand a fondurilor mutuale. "Cat de curand vor intra pe piata si alte fonduri din UE (legislatia permisiva, piata interesanta), urmand ca 2007 sa fie probabil un an decisiv pentru fondurile romanesti existente in prezent", a adaugat presedintele BCR Asset Management.

Strategiile administratorilor

Fiind un fond nou infiintat (in a doua jumatate a anului trecut), administratorii de la KD Investments Romania tintesc pentru acest an cresterea de peste cinci ori atat a activului net, cat si a numarului de investitori. Strategia de atingere a scopului se bazeaza, dupa cum ne-a declarat Ion Mincu Radulescu, dezvoltarea echipei de vanzari a societatii, dar si dezvoltarea distributiei unitatilor de fond KD Maximus si prin alte canale in afara societatii de administrare (banci si societati de brokeraj). Politica investitionala a Globinvest va fi in acest an ceva mai conservatoare decat anii trecuti, spune Walter Blaj, printr-o eventuala scadere a ponderii actiunilor cotate si o expunere mai mica pe titlurile pe care le considera supraevaluate. "Un moment important in definitivarea planului de actiune il va reprezenta perioada Adunarilor Generale, in care se aproba rezultatele anului trecut si obiectivele anului in curs, cu impact major in evaluarea calitatii actiunilor din portofoliul nostru", a precizat Blaj. Obiectivul principal al BRC Asset Management pentru fondul BCR Clasic este cresterea randamentului cu mentinerea lichiditatii fondului. "Deja am redus (de la 1 ianuarie) cu circa 30% comisionul de administrare, si analizam posibilitatea cresterii randamentului brut al fondului prin investirea pana la 10% din portofoliu in instrumente cu potential de crestere mai mare", ne-a declarat Doru Puiu Tiberiu.

Noi produse financiare

Chiar in acest moment, la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare sunt depuse documentatiile pentru autorizarea a patru fonduri de investitii. Majoritatea planurilor societatilor de administrare depind insa de reglementarile CNVM. Regulamentul care va guverna aceasta piata este programat sa iasa la jumatatea anului. O data cu aparitia noilor reglementari CNVM, KD Investments Romania va lansa un fond de investitii in instrumente cu venit fix si va avea majoritatea plasamentelor in obligatiuni emise in moneda nationala. Ion Mincu Radulescu ne-a declarat ca un accent foarte mare va fi pus si pe dezvoltarea si diversificarea serviciilor de administrare a portofoliilor individuale de investitii. Eugen Voicu a constatat un interes deosebit al investitorilor pentru fonduri in valuta sau fonduri de fonduri si spune ca "suntem pregatiti sa lansam noi produse si servicii suplimentare atasate actualelor fonduri. Avem si alte proiecte pe care nu le putem face publice acum, dar as mentiona si interesul deosebit pentru fondurile private de pensii." Si Globinvest va lansa noi produse financiare. Walter Blaj ne-a declarat ca inca sunt "la sertar", pentru ca "instrumentele financiare aflate in prezent la dispozitia noastra pe piata romaneasca, la care se adauga restrictiile legale pe care trebuie sa le respectam, nu permit lansarea unor produse semnificativ diferite sub aspectul raportului performanta/risc/orizont de timp de cele pe care deja le oferim investitorilor. Cum posibilitatea de a realiza plasamente in strainatate a fost deocamdata amanata, ne vom concentra pe consolidarea fondurilor Transilvania si Napoca, si pe lansarea unor produse private, destinate investitorilor sofisticati".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri