Dan Paul, vicepresedinte al Consiliului Bursei de Valori Bucuresti (BVB), a spus ca declaratiile lui Cristian Sima, fost membru al boardului Bursei, privind intentia de a-si mari detinerea la BVB, reprezinta o tentativa de preluare ostila si ilegala a Bursei.
Potrivit lui Dan Paul, tentativa de preluara a BVB de catre Sima nu este agreata, pentru ca acesta "nu are nici un fel de intelegere cu Comitetul de Conducere pentru a prelua Bursa de Valori Bucuresti".

"Avem de-a face cu o tentativa de preluare ilegala, pentru ca legea limiteaza dreptul unui investitor de a detine mai mult de 5% din drepturile de vot ale Bursei si din drepturile de actiuni", a explicat Dan Paul. Mai mult, acesta a precizat ca "orice intentie de a ajunge chiar la 5% trebuie notificata catre Bursa de Valori si catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) si are nevoie de aprobarea CNVM". Vicepresedintele Consiliului Bursei a adaugat ca din cunostintele sale inca nu a fost facuta nicio astfel de notificare, potrivit The Money Channel.

Dan Paul a spus, de asemenea, ca este posibil ca Sima sa incerce sa-si indeplineasca telul actionand "concertat prin mai multe case de brokeraj (SSIF-uri), sau prin instigarea altor investitori in a prelua pe ascuns societati de brokeraj care detin actiuni la Bursa". Potrivit vicepresedintelui Consiliului BVB, "legea trateaza o astfel de tentativa ca o preluare ilegala". Paul a mentionat ca se asteapta din partea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) "sa trateze cu seriozitate aceasta problema si sa nu autorizeze o tentativa ilegala".

Mai mult, Dan Paul l-a acuzat pe Sima ca recurge la "atacuri marsave, injuraturi sau chiar mai rau, in dorinta de a schimba directorul general al Bursei, sau presedintele Bursei de Valori". Pe de alta parte, Dan Paul a declarat ca este pentru prima oara cand nivelul se coboara atat de mult si a spus ca nu poate suporta ca angajatii Bursei sa fie catalogati drept incompetenti.

De asemenea, Paul este de parere ca Sima "nici nu dispune de banii necesari pentru a prelua Bursa de la Bucuresti". Paul a precizat insa ca este posibil ca fostul membru al Consiliului Bursei "sa se asocieze cu alti investitori care doresc sa preia Bursa de Valori, pentru a o revinde, asa cun doresc unii sa vanda o alta bursa de marfuri din Romania, unor investitori straini".

Dan Paul a mai spus ca Sima este liber sa faca orice tandem vrea cu diversi investitori pentru a prelua Bursa, "atata timp cat respecta legea". Mai mult, potrivit vicepresedintelui Consiliului, Sima ar fi facut publice "tot felul de informatii care apar in presa, informatii confidentiale". Dan Paul este de parere ca acest lucru "aduce prejudicii Bursei de Valori". Paul a adaugat ca "nu este normal ca un membru al Comitetului Bursei, indiferent cine este el, sa faca aceste dezvaluiri catre alti investitori sau chiar chiar catre presa".

"Organele in drept isi vor face sigur datoria, pentru ca Bursa de Valori lucreaza pe trei piloni: informatii, incredere si bani. Daca informatiile sunt folosite inainte sa fie facute publice nu este bine, se zdruncina increderea si investitorii pleaca, Bursa pierde bani si investitorii vor pierde bani", a subliniat Dan Paul.

Pe de alta parte, vicepresedintele Consiliului Bursei a spus ca ii pare rau de retragerea neasteptata a fostului sau coleg si a lasat sa se inteleaga ca demisia lui Sima a coincis cu momentul in care Comisia Nationala pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a anuntat ca ii va verifica pe toti membrii Consiliului de Administratie al Bursei.

"Imi pare rau cu privire la colegul nostru, care am crezut ca va avea o contributie in cadrul Comitetului, nu a stat mai mult, pentru ca asteptam toti cu nerabdare raspunsul CNSAS, pentru ca avem o hotarare a Adunarii Generale, ca nici un membru al comitetului sa nu fi fost colaborator al Securitatii", a declarat Dan Paul. El a adaugat ca "in momentul in care CNSAS-ul ne-a spus ca a demarat procedurile de verificare, dansul (n. r. Cristian Sima) si-a dat demisia".

"Nu stiu daca este o coincidenta, sau este o intamplare, oricum, o sa asteptam cu totii acest raspuns cu interes, mai ales ca si datele personale ale domnului Cristian Sima au fost trimise", a mai spus vicepresedintele boardului BVB. "Mai mult", spune Dan Paul, "am aflat de la un coleg ca (n.r. Sima) a afirmat in presa ca a colaborat cu Securitatea".




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri