Moneda nationala s-a depreciat puternic ieri, cu aproape trei bani (0,91%) fata de euro pana la 3,2260 lei/euro, ca urmare a retragerii din tarile din regiune a unor investori straini, impinsi de lipsa de lichiditate de pe piata americana, sustin dealerii.
Dupa deschiderea sedintei valutare locale la cotatii de 3,2285 - 3,2325 lei/euro, cu peste doi bani peste nivelul de marti seara, moneda nationala si-a continuat tendinta de depreciere pana la cotatii de cumparare de peste 3,23 lei/euro, dupa care cotatiile de cumparare au fluctuat in intervalul 3,2190 - 3,2330 lei/euro. Dupa pranz, volatilitatea s-a mai redus, iar in jurul orei 13:30, euro era cotat cu 3,2240-3,2260 lei.

"Au fost iesiri ale investitorilor de pe valutele emergente, miscare care s-a vazut mai ales dupa deschiderea pietei americane. Aceasta arata ca exista retrageri spre dolar, din nevoie de lichiditate, dar si de protectie, moneda americana fiind considerata mai sigura", a spus dealerul sef al Bancii Transilvania, Ioan Birle, pentru NewsIn.

Totusi, deprecierea monedei romanesti nu a depasit 1% fata de euro, in timp ce forintul a pierdut patru unitati (1,5%) pana la 258,5 unitati/euro, iar zlotul s-a depreciat si el cu mai mult de 1% pana la cotatii de 2,82 unitati/euro.

Cursul afisat miercuri de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 3,2260 lei/euro, descrie o depreciere a monedei nationale cu 293 lei vechi (0,91%) fata de euro, de la 3,1967 lei/euro, cat era marti.

Pe pietele internationale, dolarul si-a continuat aprecierea demarata marti si a urcat fata de euro pana la cotatii de mai putin de 1,35 unitati/euro. Dolarul se tranzactiona la primele ore intre 1,3473 si 1,3542 dolari/euro, iar in jurul orei 13:30, ora Romaniei, cotatia era de 1,3485 dolari/euro. Cursul afisat miercuri de BNR arata o depreciere a semnificativa a monedei nationale, cu aproape patru bani (363 lei vechi, 1,54%) fata de dolar, de la 2,3541 lei/dolar, cat era marti, la 2,3904 lei/dolar.

"In afara de yen, care rezista la cotatii inalte fata de dolar, cam toate celelalte monede s-au depreciat fata de moneda americana", a aratat Birle.

Banca centrala a afisat in prima parte a zilei de miercuri un nivel al dobanzii la depozitele atrase (BUBID) pentru o zi (overnight) de 5,72% pe an fata de 5,66% pe an cat era in ziua precedenta, iar pentru depozitele overnight plasate (BUBOR), dobanda a urcat usor la 6,72% pe an, de la 6,59% pe an, cat era marti.

Dobanzile interbancare locale la depozitele overnight (pentru o zi) in lei s-au mentinut miercuri la 6-6,50% pe an, putin sub nivelul dobanzii cheie a bancii centrale, pe o piata calma, potrivit dealerilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri