Profitabilitatea filialelor deschise in Romania de banci straine a continuat si in 2007, multumindu-i pe actionari. Daca in urma cu doi-trei ani, cresterile profitului net mergeau si pana aproape de dublare fata de aceeasi perioada a anului precedent, anul acesta nu prea se mai gasesc atat de des astfel de evolutii ale castigurilor bancare.
Extinderea retelei teritoriale costa, iar costul se vede imediat in profit tinand cont ca investitia intro sucursala intra la castiguri abia dupa 12 luni. In ciuda programelor de investitii solide, primele sase luni de dupa aderare au adus castiguri grase pentru mai multi jucatori din bankingul romanesc.

Profitabilitatea bancilor a fost influentata si de competitia tot mai puternica de pe piata, insa bancile romanesti continua sa obtina evolutii pozitive ale principalilor indicatori financiari comparativ cu rezultatele inregistrate in perioada similara a anului trecut.

Din primii zece jucatori de pe piata, sase au raportat cresteri interesante ale profitabilitatii, iar bancile din zona inferioara au inregistrat castiguri pe masura asteptarilor. ABN Amro, Citibank si ING nu au dat publicitatii informatii privind profitul si nici nu obisnuiesc sa-si publice rezultatele financiare semestriale la nivel regional, iar Banca Romaneasca va anunta rezultatele pe 30 augist

In esenta, topul profitabilitatii reprezinta o oglinda clasamentul care ia in considerare activelor, cu o exceptie la varful ierarhiei: profitul obtinut de BRD l-a intrecut pe cel al BCR, in conditiile in care profitul net, dupa impozitare si plata intereselor minoritare, inregistrat de BCR in primul semestru a crescut la 403 milioane lei, iar BRD a afisat un profit net de 417 milioane de lei.

BRD-Groupe Societe Generale (SocGen), a doua banca dupa active de pe piata romaneasca, a afisat un profit net de 417 milioane lei in primul semestru al acestui an, in crestere cu 32% fata de acelasi interval din 2006, pe fondul avansului creditelor cu peste 50%.

In primul semestru din 2006, BRD-SocGen obtinuse un profit net de 315,2 milioane lei. Performantele financiare ale BRD - Groupe Société Générale in cursul primului semestru al anului se situeaza in parametrii prevazuti si sunt rezultatul cresterii productiei de credite, in special pe piata persoanelor fizice.

Profitul net al Raiffeisen Bank Romania a crescut de 2,7 ori in primul semestru al anului, comparativ cu perioada similara din 2006, pana la 47,2 milioane de euro, datorita extinderii retelei, cresterii temperate a costurilor si expansiunii veniturilor din creditare.

La sfarsitul primului semestru, banca avea active totale de 3,94 miliarde de euro, in urcare cu 23,4% comparativ cu perioada similara din 2006.

“Profitabilitatea este in continuare un obiectiv important. De asemenea, asa cum am anuntat la inceputul anului, extinderea retelei de agentii este o prioritate. Ne propunem sa continuam sa ne imbunatatim eficienta, deci raportul cost/venituri este un indicator important”, a declarat pentru Wall-Street Steven van Groningen, presedintele executiv al Raiffeisen Bank Romania.

UniCredit Tiriac Bank, a patra banca de pe piata romaneasca dupa active, a obtinut in primul semestru al acestui an un profit net de 152,3 milioane lei (45,5 milioane euro), mai mare cu 30,3% fata de castigul cumulat din semestrul I 2006 al celor doua banci care au format prin fuziune noua entitate.

Profitul brut al UniCredit Tiriac Bank a fost in primele sase luni ale acestui an de 185 milioane lei (50 milioane euro), mai mare cu 35,8% fata de cel obtinut de HVB Tiriac Bank si UniCredit Romania in primul semestru al anului trecut.

Primul semestru al anului a fost profitabil si pentru Banca Transilvania care a obtinut in primul semestru al acestui an un profit net de 79,55 milioane lei (25,4 milioane euro), in crestere cu 35% fata de acelasi interval din 2006, ca urmare a dezvoltarii pe cele trei segmente de afaceri si a conditiilor favorabile de pe piata monetara si de capital. Profitul brut realizat de Banca Transilvania in primul semestru din 2007 a reprezentat 58,41% din nivelul prevazut pentru tot anul in bugetul de venituri si cheltuieli al bancii.

Alpha Bank Romania a intregistrat un profit brut de 13,3 milioane euro la sfarsitul celui de-al doilea trimestru al acestui an, in scadere fata de perioada similara a lui 2006, din cauza investitiilor efectuate in extinderea retelei de unitati.

Activele bancii erau la finalul lunii iunie a acestui an de 2,95 milioane euro, cu aproape 40% mai mari decat la sfarsitul anului trecut. Cresterea activelor bancii a fost de peste doua ori mai rapida decat cea inregistrata de piata bancara romaneasca.

Profitul net al Bancpost a urcat de peste doua ori in primul semestru pana la 7,6 milioane euro, fata de 3,4 milioane euro in primele sase luni ale anului trecut.

Subsidiarele EFG Eurobank din Romania detineau, la sfarsitul lunii iunie, active totale in valoare de 3,7 miliarde euro, fata de 2,8 miliarde euro dupa primul trimestru al acestui an, iar portofoliul de credite acordate pe piata romaneasca a crescut de peste doua ori, pana la 2,5 miliarde euro, de la 1,2 miliarde euro la finalul primului semestru al anului trecut.

Casa de Economii si Consemnatiuni a inregistrat, in primul semestru, un profit brut de 62 de milioane de lei (aprox. 18,4 milioane de euro) potrivit unor surse din banca. Fosta banca de economii a incheiat primul semestru de anul tercut cu un profit net de aproximativ 5 milioane de euro, in timp ce pentru aceeasi perioada din 2005 CEC raporta pierderi de circa 1,5 milioane de euro.

Volksbank Romania a afisat in primele sase luni ale acestui an un profit brut de 10,8 milioane euro, care echivaleaza cu aproape 79% din castigul pe intreg anul trecut, pe fondul avansului portofoliului de credite cu 68%, a anuntat, miercuri, banca.

Banca estimase un profit brut de 22 milioane euro pentru intregul an 2007, in crestere cu peste 60% fata de anul trecut. Volksbank Romania se asteapta insa ca profitul brut din acest an sa depasesca cu 20% estimarile initiale, deoarece evolutia de pana in prezent au fost mai bune decat cele prognozate, declarase in luna iunie presedintele bancii, Gerald Schreiner.

Astfel, Volksbank Romania asteapta ca profitul brut al bancii sa creasca la 26 - 27 milioane euro la finalul anului 2007, fata de 13,7 milioane euro anul trecut. Banca era la finalul anului trecut pe locul 11 in acest clasament, cu active de 4,66 miliarde lei (1,38 miliarde euro). Volksbank Romania vrea sa ajunga in doi ani de pe locul zece pe locul cinci in clasamentul dupa active al bancilor, iar pentru finalul acestui an tinta este de a ajunge pe locul al optulea.

Chiar si jucatori mai mici au raportat profituri insemnate. Banca Carpatica a inregistat un profitul net in primele sase luni in scadere cu 19,5% fata de perioada similara a anului trecut, pana la 7 milioane lei (2,2 milioane euro). MKB Romexterra Bank, subsidiara grupului MKB-Bayern LB, a obtinut in prima jumatate a acestui an un profit net de 3,8 milioane euro, ca urmare a investitiilor in dezvoltarea retelei, a modificarii structurii organizatorice, recrutarii si pregatirii personalului si procesului de schimbare a imaginii.

Una din putinele banci de pe piata locala care merg pe pierdere este OTP Bank Romania. Banca a inregistrat o pierdere bruta de 1,9 miliarde forinti (7,59 milioane euro) in al primul semestru al 2007, cu 18,2% mai mare fata de aceeasi perioada a anului precedent, datorata expansiunii bancii si maririi cheltuielilor de personal.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri