Inflatia de 1,8% din aprilie nu va genera cresterea dobanzilor
Amplitudinea cu care a crescut rata inflatiei in luna aprilie a generat deja controverse. Totusi, piata isi urmeaza linistita cursul, asteptand sa vada daca procesul de dezinflatie va fi sau nu afectat de cresterea preturilor administrate din aprilie. Rata inflatiei in luna aprilie se plaseaza peste 1,5%, nivel cu care au avansat numai preturile administrate, respectiv tarifele la utilitati si bunurile accizate, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu. Intr-adevar, anuntul Institutului National de Statistica a confirmat temerile guvernatorului, nivelul inflatiei pe aprilie fiind de 1,8% fata de martie si de 10% an la an.

Saltul s-a datorat in principal cresterilor de preturi la gaze naturale si la alte utilitati si a accizelor. Influenta acestor preturi administrate se va mai resimti si in celelalte 20 de luni care au mai ramas pana la integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Guvernatorul anunta totusi ca pastreaza tinta de inflatie de 7% la nivelul anului 2005 (decembrie la decembrie). De altfel, analistul-sef al ABN Amro Bank, Radu Craciun, precizeaza ca BNR are anumite dubii ca va fi exact 7%, dar tinand cont de faptul ca de la 1 iulie BNR va trece la procesul de tintire a inflatiei, acest 7% ar reprezenta doar mijlocul bandei de variatie (cu cat poate sa fie depasit in sus sau in jos targetul stabilit), banda de variatie care va fi dupa toate probabilitatile de 1%. De altfel, estimarile ABN pentru inflatia din 2005 sunt de 8,2%.

Si analistul financiar Florian Libocor este de parere ca tinta de inflatie va fi depasita, estimand un nivel de 7,5% decembrie la decembrie. Cu toate acestea, analistii sunt de parere ca derapajul inflatiei din luna aprilie nu va genera schimbari majore de politica monetara. Trebuie sa vedem ce se va intampla cu inflatia pe luna mai, daca dezinflatia isi va continua procesul, spune Libocor. In acest context nu ne putem astepta momentan la o crestere a dobanzilor. Dobanzile bancare sunt legate de dobanda de interventie a BNR si chiar daca din discursul guvernatorului s-a subinteles ca ar fi momentul sa survina o crestere a dobanzilor, nu se poate trage concluzia ca politica de relaxare a dobanzilor ar putea lua o cale inversa. Guvernatorul BNR a precizat ca nivelul dobanzii de politica monetara este de 12,5%, in timp ce dobanda de sterilizare este in jur de 8% si ca, in timp, acestea ar trebui sa se recupleze.

Cu toate acestea, miscarile din ultimele zile au demonstrat ca BNR nu are de gand sa creasca in vreun fel dobanda de sterilizare. O diminuare a dobanzii de politica monetara poate fi considerata un argument pentru mentinerea procesului, pe cand o usoara crestere a dobanzii de sterilizare ar demonstra doar o modificare a gradului de lichiditate din piata, spune Libocor precizand ca pentru urmatoarele luni inflatia va fi mai mica. Apariatia fenomenului de deflatie in cazul preturilor la anumite produse ar putea sa apara intr-un interval de patru luni, precizeaza Libocor. Guvernatorul a estimat, de altfel, ca in luna august am putea avea inflatie sub 0%.

Dupa toate probabilitatile, procesul de dezinflatie va continua si dupa cocoasa generata de cresterea preturilor administrate din aprilie, iar dobanzile nu-si vor inversa trendul, chiar daca unele banci ar putea sa-si reconsidere usor dobanzile acordate la depozitele populatiei, din ratiuni care tin de politicile lor interne si nu exclusiv din cauza inflatiei sau a unor modificari de politica monetara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri