Majoritatea companiilor listate vor fi nevoite sa se conformeze standardelor de mediu impuse de UE
Surprinzator, obligatiile companiilor privind investitiile de mediu pe care ar trebui sa le faca pentru a putea functiona dupa integrarea in UE ar putea anima piata de capital. Acestea vor avea nevoie de surse ieftine de finantare, ceea ce piata de capital le poate oferi foarte usor. 1 ianuarie 2007. Data la care Romania este programata sa intre in Uniunea Europeana, daca nu apar probleme in perioada care a mai ramas. O data cu deschiderea barierelor comerciale, companiile romanesti vor da piept cu competitia celorlalte firme din Uniune. Pe langa o productivitate ridicata, societatile comerciale romanesti va trebui sa se conformeze si unor conditii drastice privind mediul.

Cele mai mari cheltuieli cu mediul il vor avea companiile care intra sub incidenta OUG nr. 34/2002 (ce transpune directiva nr. 96/61/EC asa zisa directiva IPPC) privind prevenirea, reducerea si controlul integrat al poluarii. In aceasta situatie sunt 534 de agenti economici care opereaza 716 instalatii. Cei mai multi nu au solicitat o perioada de tranzitie dat fiind si sumele mai mici care trebuie investite pana la sfarsitul anului 2007, acestea ridicandu-se in total la 760 milioane de euro. Totusi, cele mai mari companii au cerut, si au primit, o perioada de tranzitie pentru implementarea masurilor din directiva, perioada care se intinde pana in 2015, si in care va trebui sa investeasca, dupa o prima evaluare, peste doua miliarde de euro. In aceasta categorie intra rafinariile, companiile din sectorul chimic, siderurgie si cele care prelucreaza metalele.

Cat de importanta este alinierea la standardele directivei o spune Catalin Gurau, specialist in protectia mediului: Riscul la care se expun cei care nu realizeaza investitiile de mediu necesare, in mod special cei care dispun de autorizatii de mediu cu program de conformare, este legat de suspendarea activitatii. Mai mult, in cazul in care masurile din aceste programe de conformare nu sunt indeplinite la termenul stabilit, valabilitatea autorizatiilor de mediu inceteaza si ca urmare activitatea agentului economic trebuie suspendata. Pe langa suspendarea activitatii, societatile care nu se vor conforma vor fi si amendate.

Catalin Gurau a tinut sa precizeze ca, in plus, companiile din Romania care spera intr-o atitudine toleranta din partea autoritatilor de mediu vor avea o surpriza neplacuta: Incepand cu 2007, activitatea lor va fi monitorizata din punctul de vedere al respectarii obligatiilor de mediu atat de catre autoritati, cat si de catre companiile concurente din UE. Neconformarile majore vor fi folosite de concurenta din spatiul comunitar in lupta comerciala. Cantemir Mambet, director pentru Managementul Calitatii, Sanatatii si Securitatii in Munca si al Protectiei Mediului din cadrul grupului Rompetrol ne-a declarat ca sunt estimate investitii de mediu in valoare de 72 milioane dolari pana in 2009.

Pentru ambele rafinarii si pentru doua din companiile de servicii ne referim la lucrari de modernizare si/sau re-echipare a unor instalatii. Lucrarile au o componenta semnificativa de protectie a mediului si se refera la rezervoarele de produse petroliere, rampele de incarcare/descarcare a produselor petroliere, marea majoritate a instalatiilor tehnologice, instalatiile destinate in mod specific protectiei mediului, sistemul de producere si distribuire a utilitatilor, a precizat directorul Rompetrol.

La nivelul companiilor, problema care se pune este cautarea unor surse de finantare ieftine, mai ales ca o buna parte a investitiilor nu vor aduce un plus de productivitate. Companiile care au nevoie de investitii masive in mediu au un avantaj: sunt listate pe piata de capital, ceea ce le deschide o oportunitate. Investitorii vor avea atat de castigat, cat si de pierdut. Pe de o parte, companiile listate pot apela la piata de capital pentru a obtine finantarea, fie prin emisiuni de obligatiuni, fie prin atragerea de numerar de la actionari si/sau investitori prin majorare de capital, ceea ce ar putea determina o crestere a activitatii bursiere. Insa, pe de alta parte, companiile s-ar putea sa aleaga sa finanteze investitiile din surse proprii, astfel ca este posibil sa reduca dividendele pentru actionari sau chiar sa nu mai acorde dividende.

Pentru piata ar putea insemna inca un pas spre intrarea in normalitate, in sensul ca poate sa intre in rolul ei fundamental: cea de atragere de capital. In cazul in care companiile vor avea nevoie de bani pentru piata, acestea va trebui sa fie mai deschise catre investitori, sa fie mai transparente.

SITUATIA ECONOMICA SI FINANCIARA A CATORVA SECTOARE IN CARE VOR FI REALIZATE INVESTITII DE MEDIU

Rata medie a EBITDA: este raportul intre EBITDA si valoarea adaugata; Rata neta medie a investitiilor: este raportul intre cantitatea investitiei nete si valoarea adaugata. Acest parametru depinde in principal de cresterea de capital si de productie; Balanta medie de comert (diferenta intre export si import) a cifrei de afaceri in procente. Daca balanta este negativa, poate sa indice o solicitare interna puternica pentru produsele din acel sector sau o problema de competitivitate sau de slaba activitate; Rata medie de comert deschis (export+import/cifra de afaceri) indica existenta sau nu a unei piate locale sau globale.

Costul estimat al investitiilor de mediu

Costuri (euro)

Industrii energetice (rafinarii) 441.825.490
Productia si prelucrarea metalelor 583.967.869
Industria mineralelor 126.503.622
Industria chimica 527.912.800
Industria celulozei si hartiei 207.386.000
Industria textila 230.000
Instalatii pentru tabacirea pieilor si blanurilor 486.000
Industria alimentara 16.990.000
Instalatii pentru depozitarea sau reciclarea carcaselor de animale 2.430.093
Cresterea intensiva a pasarilor si porcilor 88.951.585
Instalatii pentru tratarea suprafetelor folosind solventi organici 1.810.000
Instalatii pentru producerea de carbon sau grafit 5.375.000
TOTAL COSTURI 2.003.868.459

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri