Legea prin care va fi modificat statutul Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) urmeaza sa fie aprobata de Guvern saptamana aceasta, a declarat, ieri, presedintele institutiei, Eugen Radulescu. Chiar daca CEC va deveni banca comerciala, statul va garanta in continuare depozitele populatiei la aceasta institutie.

"Singurul lucru care se mentine din vechiul statut este garantia integrala a statului, care va disparea in momentul in care noul proprietar se va inscrie in actionariatul CEC. (...) Aceasta este decizia politica si motivul mi se pare destul de simplu: nu are rost sa cream niste valuri inutile intr-un moment in care oricum institutia trece printr-o transformare", a explicat Radulescu. Acesta apreciaza ca in octombrie-noiembrie vom afla cumparatorul pachetului de control al CEC si daca nu vor fi probleme privatizarea va fi finalizata in primavara anului viitor. Aceasta inseamna ca statul va garanta depozitele populatiei la CEC inca aproape un an.

Consultantul financiar Bogdan Baltazar apreciaza ca mentinerea garantiei "este un lucru intelept; ridicarea ei acum ar avea efect devastator". Intrebat daca CEC nu va face o concurenta neloiala celorlalte banci comerciale, Baltazar afirma ca "si pana acum a fost concurenta neloiala, asta nu e decat o consfintire. In perioada aceasta de cateva luni pana la privatizare nu cred ca se va intampla ceva semnificativ pentru celelalte banci comerciale".

Potrivit lui Radulescu, restrictiile CEC la desfasurarea de activitati bancare vor disparea o data cu pierderea celorlalte privilegii detinute in prezent.

Astfel, CEC va putea sa acorde credite intreprinderilor mari, garantii bancare si acreditive, dar, in acelasi timp, va plati taxele de timbru pentru taxele judecatoresti. CEC va pierde si monopolul pe segmentul consemnatiuni, dar de la 31 decembrie 2005.

CEC valoreaza pana la 250 milioane de euro

Valoarea contabila a CEC este de 200-250 milioane de euro, apreciaza Radulescu. Institutia detine insa multe imobile in care functioneaza agentiile teritoriale. Activele fixe detinute de CEC au o valoarea mai mare decat valoarea contabila. Acestea au fost evaluate de compania Colliers.

Evaluarea, finalizata in iunie

Potrivit presedintelui CEC, pana la sfarsitul acestei luni, consultantul JP Morgan va incheia raportul de evaluare si va propune Guvernului o strategie de privatizare. Executivul va decide pachetul de actiuni pe care il va vinde, varianta de privatizare si calendarul exact al procesului inainte de vacanta de vara. Potrivit lui Radulescu, varianta de strategie vehiculata in prezent prevede si vanzarea unui pachet minoritar catre salariatii institutiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri