Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atras, luni, 3 miliarde de lei in depozite cu scadenta la doua saptamani de la cele 17 banci comerciale participante la licitatie, la o dobanda anuala medie de 6,89%, in crestere fata de ultimele sase saptamani, potrivit dealerilor.
Banca centrala si-a schimbat strategia de sterilizare a leilor in exces ai bancilor acum sase saptamani, cand a inceput sa atraga acesti bani in depozite la doua saptamani la dobanzi ce variaza de la o banca la alta, spre deosebire de licitatiile anterioare in care atragea surplusul de lei in depozite la o luna si acorda o dobanda anuala fixa egala cu cea de politica monetara.

Faptul ca banca centrala atrage bani pe perioade mai scurte de timp permite bancilor sa isi controleze mai bine lichiditatile, sustin analistii si dealerii din piata, potrivit NewsIn.

La licitatia de luni, banca centrala a acceptat sa plateasca o dobanda maxima de 7% pentru 89,2% din sumele atrase. Dobanda medie acceptata a fost de 6,89%, iar cea minima de 6,40% pe an.

Banca centrala a atras la licitatia similara de lunea trecuta 2 miliarde lei in depozite la doua saptamani si a acordat o dobanda medie de 6,60% pe an.

Luni au intrat in piata 3,5 miliard de lei, atrase in urma cu doua saptamani de BNR la o dobanda anuala medie de 5,92%, si au iesit cele 129 milioane lei atrase joi de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) pe zece ani la un randament mediu de 6,73% si un cupon de 6,75%. MEF va organiza, miercuri, o licitatie pentru titluri de stat cu scadenta la 12 luni, la care valoarea anuntata este de 100 milioane lei.

Cursul afisat luni de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 3,2576 lei/euro, descrie o apreciere a monedei nationale cu 178 lei vechi (0,54%) fata de euro, de la 3,2754 lei/euro, cat era vineri.

Banca centrala a afisat in prima parte a zilei de vineri un nivel al dobanzii la depozitele atrase (BUBID) pentru o zi (overnight) de 5,65% pe an fata de 5,72% pe an cat era la sfarsitul saptamanii trecute, iar pentru depozitele overnight plasate (BUBOR), dobanda a crescut la 6,68% pe an, de la 6,66% pe an, cat era vineri.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri