Moneda nationala s-a apreciat miercuri cu peste un ban fata de euro pana la 3,2659 lei/euro, ca urmare a revenirii investitorilor straini pe pietele din regiune si a nivelului ridicat al dobanzilor la depozitele in lei pentru o zi, sustin dealerii.
"Nevoia de lei din piata monetara si revenirea apetitului pentru risc al investitorilor straini au dus la aprecierea leului fata de euro. si celelalte monede emergente au castigat teren in fata monedei europene", a spus seful departamentului de tranzactii interbancare al Volksbank, Monica Angelescu, citat de NewsIn.

Cursul afisat miercuri de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 3,2659 lei/euro, descrie o apreciere a monedei nationale cu 113 lei vechi (0,34%) fata de euro, de la 3,2772 lei/euro, cat era marti.

Dupa deschiderea sedintei valutare locale la cursul de 3,28 lei/euro, moneda nationala a avut o tendinta accentuata de apreciere, asa incat dupa prima ora de tranzactionare euro era cotat la 3,26 lei, iar ulterior cursul s-a stabilizat la acest nivel. in jurul orei 14:00, euro era cotat la 3,2630-3,2680 lei.

Pe pietele internationale, dolarul a oscilat, in prima parte a zilei, intre 1,3448 si 1,3499 dolari/euro, iar in jurul orei 14, ora Romaniei, cotatia era de 1,3497 dolari/euro. Cursul afisat miercuri de BNR arata o apreciere a monedei nationale cu 115 lei vechi (0,47%) fata de dolar, de la 2,4328 lei/dolar, cat era marti, la 2,4213 lei/dolar.

Banca centrala a afisat in prima parte a zilei de miercuri un nivel al dobanzii la depozitele atrase (BUBID) pentru o zi (overnight) de 9,20% pe an fata de 5,76% pe an cat era in ziua precedenta, iar pentru depozitele overnight plasate (BUBOR), dobanda a urcat la 11,95% pe an, de la 6,69% pe an, cat era marti.

Dobanzile interbancare locale la depozitele overnight (pentru o zi) in lei au crescut brusc in prima ora de tranzactionare de la 7% la 12% pe an, in conditiile in care joi este ultima zi de constituire a rezervelor minime obligatorii. "Acum e o criza de lichiditate pe piata monetara, dar de vineri ma astept ca dobanzile la lei sa scada la niveluri normale, odata cu inceperea unei noi perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii", a mai spus Angelescu.

Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) organizeaza miercuri o licitatie pentru titluri de stat cu discont pe 12 luni, la care valoarea anuntata este de 100 milioane lei.








Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri