Compania de Factoring a incheiat primul semestru al anului 2007 cu o cifra de afacei de 45,5 milioane euro. Aceasta provine atat din operatiunile de factoring domestic, cat si din operatiunile de factoring international desfasurate in sistem FCI (Factoring Chain International).
Cifra de afaceri inregistrata de companie este cu 10% mai mare decat cea preconizata la inceputul anului pentru aceasta perioada. Cresterea a fost determinata de dezvoltarea portofoliului de clienti in industria materialelor de constructii si cea alimentara, dezvoltarea unui portofoliu de clienti important in zona Transilvania, dar si de sporirea volumului de finantare acordat clientilor existenti pentru care factoringul s-a dovedit un adevarat motor de crestere a cifrei de afaceri.

“Marja de profit in primele 6 luni este de 16% , tendinta fiind una de mentinere in urmatoarele 6 luni, urmand ca apoi sa inregistram o scadere usoara in 2008, afirma Valentin Chirca, CEO Compania de Factoring.

Factoringul intern creste mai rapid decat factoringul de export. Acesta reprezinta la 6 luni 90% din portofoliul Companiei de Factoring. Cauza principala o reprezinta termenele de plata din piata interna care sunt mai mari decat pe piata internationala, in consecinta si nevoia de finantare pentru livrarile la intern este mai mare.

Serviciul de factoring cu cea mai mare pondere in cifra de afaceri a Companiei de Factoring este produsul Factoring cu recurs (fara asigurarea riscului de neplata) si are o pondere de 70% in portofoliul companiei.

“Suntem siguri ca in viitorul apropiat o mare parte din clienti va opta si pentru produsele de factoring cu asigurare care ofera de fapt beneficiile a 2 produse financiare: finantare si asigurare creante’, este de parere Chirca.

Industria materialelor de constructii este vedeta operatiunilor de factoring. Aici cerintele sunt legate de termenele de plata relativ mari (60-90 zile) pe care le solicita beneficiarii finali pentru ca, la randul lor, sa poata finaliza obiectivul investitional (casa, bloc locuinte, imobile de birouri – cu termen de executie peste 1 an).

Planurile de investitii pentru a doua parte a anului 2007 se vor ridica la 100.000 euro si vor viza implementarea unui system IT total integrat care va aduce beneficii importante pentru clienti, in special din punct de vedere al rapiditatii si acuratetii operatiunilor de factoring. Astfel, clientii vor beneficia de o platforma de comunicare prin care vom transmite informatii despre operatiunile efectuate si vom primi informatii despre facturile care se doresc a fi finantate.

“Piata de factoring incepe sa devina concurentiala dar este inca dominata de banci. Noi jucatori intrati in piata vor deveni jucatori importanti in 2-3 ani. Acesti noi jucatori se vor orienta cu precadere pe piata IMM –urilor pentru care acest produs reprezinta o solutie de finantare ideala. In privinta volumului sunt convins ca piata va depasi 1 mld. de euro in 2007. Noi vom reusi sa ne incadram in estimarile noastre initiale: o cifra de afaceri de peste 100 mil. euro reprezentand peste 10% din piata de factoring din Romania in 2007, incheie Chirca.

Compania de Factoring IFN SA este prima societate din Romania, membru FCI, specializata in servicii de factoring si a fost infiintata in octombrie 2006. Actionarii sunt Banca Transilvania, un puternic partener local pentru IMM-urile din Romania si Intermarket Bank AG Austria, lider in Europa Centrala si de Est in servicii de factoring.

Portofoliul sau cuprinde in momentul de fata 50 de clienti corporativi, din care 80% sunt intreprinderi mici si mijlocii (IMM). O pondere de 70% din portofoliu este reprezentata de industria materialelor de constructii, industria alimentara si industria bunurilor de larg consum. Rata de crestere lunara a cifrei de afaceri este de 9%, iar a numarului de facturi cu plata la termen finantate de Compania de Factoring este de 17%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri