Banca Nationala a Romaniei (BNR) a validat normele interne de creditare ale Credit Europe Bank Romania, care permit un grad maxim de indatorare de 65% din veniturile clientilor persoane fizice.
Gradul de indatorare maxim acceptat de Credit Europe Bank se va stabili pe baza venitului solicitantului si a "scoringului" calculat de banca.

"In timp ce vom continua abordarea prudentiala bancara de creditare, aplicarea noilor norme va favoriza o noua segmentare a clientilor si implementarea unei politici a preturilor bazata pe risc, pentru fiecare produs", a declarat presedintele Credit Europe Bank Romania, Tamer Ozatakul.

Noile norme de creditare vor intra in vigoare pe 5 septembrie. Banca va aplica noile norme la toate produsele de creditare oferite, respectiv la creditele ipotecare, creditele de nevoi personale precum si cardurile de credit.

Credit Europe Bank este a noua banca de pe piata romaneasca care are normele "stampilate" de banca centrala, dupa Alpha Bank Romania (pe 8 mai), BRD - Groupe Societe Generale (pe 25 mai), Volksbank Romania (pe 5 iunie), Banca Comerciala Romane (BCR) (pe 12 iunie), ATEbank Romania (pe 10 iulie), Banca Transilvania (pe 24 iulie), Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) (pe 7 august) si Bank Leumi Romanie (pe 14 august).

Dintre normele validate de BNR pana in prezent, doar cele ale BRD, Bancii Transilvania si Bank Leumi Romania prevad un grad de indatorare maxim de 70%, celelate banci stabilind un nivel de cel mult 65% si chiar 60%, in cazul ATEbank Romania.

Credit Europe Bank (Romania) S.A. - fosta Finansbank (Romania) SA - este o banca universala, ce ofera produse si servicii pentru populatie, micii intreprinzatori, intreprinderile mici si mijlocii (IMM) si companiile mari, prin cele peste 90 de sucursale si agentii, precum si prin canale de distributie alternative cum sunt bancomatele (ATM), aparatele de plata cu cardul la comercianti (POS) si serviciile de internet banking.

Actionarul majoritar al Credit Europe Bank este Fiba International Holding NV, parte a grupului financiar turc Fiba, care detine 89,80% din actiunile bancii.

La sfarsitul lunii martie 2007, portofoliul de credite al Credit Europe Bank a ajuns la 530 milioane euro, in conditiile in care activele erau de 815 milioane euro, potrivit oficialilor bancii. La finalul anului trecut, imprumuturile acordate de banca insumau 447 milioane euro.

In prezent, Credit Europe Bank are o cota de piata de 1,5% dupa active, iar presedintele bancii vede o crestere a acesteia in perioada urmatoare cu circa 0,1% pe trimestru, astfel incat pana la sfarsitul acestui an, banca sa controleze circa 1,8-1,9% din piata bancara romaneasca. Pentru 2008, presedintele bancii, Tamer Ozatakul, ia in calcul o cota de 2,3-2,5%, iar pentru 2009 chiar de 3-4%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri