Saptamana de crestere generalizata la Bursa de Valori din Bucuresti, intretinuta indeosebi de tranzactiile de mare amploare cu actiunile SIF-urilor, in special cu cele ale SIF Banat-Crisana. Informatiile aparute in presa centrala cu privire la o eventuala majorare a pragului de detinere la SIF-uri pana la 1 iunie, conform unui acord la care au ajuns senatorii din Comisia Buget-Finante, au amplificat transferurile cu aceste titluri, care dominau deja piata in ultima perioada.

In sedinta de tranzactionare de vinerea trecuta, cresterea a atins apogeul la BVB, rulajul de 458 miliarde de lei reprezentand cea mai mare valoare de tranzactionare din ultimele doua luni si a doua de la sfarsitul lunii februarie pana in acest moment.
In ultima perioada, rulajele care depaseau 200 miliarde de lei puteau fi considerate bune, sedinta de vinerea trecuta amintind de lichiditatea record din primele doua luni ale anului in curs.

De altfel, si rulajul total de saptamana trecuta a crescut considerabil, pana la 1.212 miliarde de lei, dublu fata de cel realizat in saptamana precedenta, de 693 miliarde de lei.

Cum era de asteptat, tranzactiile cu titlurile SIF-urilor au dominat piata, cifrandu-se la circa 780 miliarde de lei, cu peste 60 la suta din lichiditatea totala.
Iar mai mult de jumatate din rulajul SIF-urilor a apartinut actiunilor SIF Banat-Crisana, cu tranzactii totale de circa 440 miliarde de lei.

Presiunea la cumparare pe acest emitent a dus la o crestere saptamanala a cursului cu 22,8 la suta, inchizand sedinta de vineri la un pret de 14.700 lei.

Aprecierea fulminanta de pe piata SIF-urilor a atras si majorarea indicilor BET si BET-C.
Astfel, in ultima sedinta de tranzactionare a saptamanii, indicele BET a castigat 1,60 la suta, iar variatia BET-C a fost ceva mai mare, de 1,93 procente.

Ridicarea pragului la 1 la suta este in dauna actionarilor


"SIF-urile chiar meritau aceasta crestere. Referitor la pragul de detinere, consider ca exista doua elemente de care trebuie sa se tina seama. In primul rand, modificarea acestuia nu apare peste noapte.

Este o initiativa legislativa si este de durata, existand posibilitatea sa prinda si vacanta parlamentara. In al doilea rand, ridicarea pragului la 1 la suta, in varianta dorita de managementul SIF-urilor, inseamna mai mult rau decat bine", a declarat Nicolae Ghergus, directorul executiv al companiei de brokeraj Confident Invest, citat de Mediafax.

El a adaugat ca pragul de 1 la suta se refera la detineri ale actionarilor impreuna cu persoanele care actioneaza in mod concertat, spre deosebire de situatia din prezent, cand nu exista aceasta restrictie pentru participatiile de 0,1 la suta, fiind grupuri care detin 5-10 la suta din capital.

"Actionarii nu vor reusi niciodata sa exercite controlul asupra managementului. Conducerile SIF isi iau masuri de precautie, astfel incat acest lucru sa nu se intample. Este un conflict deschis intre actionari si conducerile SIF inca de la infiintare.

Daca se mentine aceasta restrictie, ar fi corecta stabilirea unui prag de 5 la suta", a mai spus Ghergus. Adrian Ceuca, directorul de tranzactionare al companiei de brokeraj SSIF Broker, a apreciat ca investitorii nu mai sunt atat de puternic influentati de zvonurile cu privire la majorarea pragului de detinere la capitalul SIF.

"In anii anteriori, cand apareau discutii de acest gen, titlurile SIF urcau cu circa 15-30 la suta. Acum, cotatiile acestor emitenti au inregistrat o apreciere de aproape 10 la suta, in ultimele doua zile", a declarat Ceuca.

El a adaugat ca, dupa cum a evoluat piata in ultima perioada, se pare ca au intrat bani noi in piata, pe cele mai lichide titluri.

"Astept ca volumele zilnice de tranzactionare sa ajunga la 300-400 miliarde de lei, in saptamanile urmatoare.

De obicei, in perioada care precede vacanta, bursa creste", a continuat reprezentantul SSIF Broker.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri