Banca Nationala a Romaniei (BNR) are o politica monetara buna care ar trebui sa continue in acelasi mod, iar in contextul economic actual este putin probabil ca BNR sa reduca rezervele minime obligatorii ale bancilor comerciale, a spus presedintele BRD, Patrick Gelin.
"Cred ca politica monetara dusa de BNR este una buna si a jucat un rol important in integrarea Romaniei in Uniunea Europeana", a declarat Gelin, la o conferinta prilejuita de lansarea unui card sub dubla marca de catre Carrefour si BRD Finance.

Presedintele - director general al BRD-Groupe Societe Generale a mentionat ca atat el, cat si sefii altor banci de pe piata romaneasca considera ca politica monetara a bancii centrale trebuie sa continue pe aceeasi linie, "decat sa avem avantaje doar pe termen scurt".

"In contextul economic general actual, nu cred ca BNR va reduce rezervele minime obligatorii", a spus Gelin.

In prezent, rata rezervelor minime obligatorii este de 20% din pasivele in lei ale bancilor si de 40% din cele in valuta, indiferent daca pasivele au scadenta reziduala mai mica sau mai mare de doi ani. Banca centrala plateste bancilor dobanzi de 2,15% pe an la rezervele minime obligatorii in lei, 0,90% pe an la cele in euro si 1,15% pe an la rezervele minime in dolari.

Presedintele celei de-a doua banci de pe piata romaneasca dupa active considera ca BNR va face tot posibilul sa protejeze moneda nationala.

In privinta turbulentelor actuale de pe piata internationala a creditelor, Gelin a mentionat ca, in prezent, costurile pentru o entitate din Romania care vrea sa ia un imprumut din strainatate sunt mai mari decat in urma cu patru luni, insa aceasta situatia ar putea sa dispara peste sase luni.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri