Inflatia anuala se va tempera fata de nivelul din august, de aproape 5%, pana la 4,5% la sfarsitul lui 2007, iar cursul mediu lunar de schimb al leului s-ar putea mentine sub 3,32 lei/euro pana in decembrie, estimeaza Comisia Nationala de Prognoza (CNP), in prognoza preliminara de toamna.
Astfel, inflatia lunara se va tempera in lunile urmatoare, de la nivelul maxim din acest an, de 0,86%, atins in august. CNP anticipeaza ca preturile de consum vor creste cu 0,4% in septembrie si octombrie fata de lunile anterioare, se vor inflama usor in noiembrie pana la 0,55%, pentru ca in ultima luna a anului sa se tempereze la 0,3%.

Fata de prognoza de primavara, Prognoza si-a revizuit insa in sus estimarile privind inflatia, atat pentru cea de sfarsit de an - de la 4,2% la 4,5%, cat si pentru cea medie anuala - de la 4% la 4,3%. Inflatia estimata de CNP se incadreaza in tinta stabilita de banca centrala privind indicele preturilor de consum la finalul anului, de 4% plus sau minus 1%.

In august, inflatia anuala a urcat cu aproape 1% pana la 4,96%, peste estimarile analistilor, ca urmare a scumpirii alimentelor, ca efect al secetei, si a majorarii tarifelor la servicii, in special la cele de posta si telefonie. Facturile la telefon s-au scumpit in august ca urmare a deprecierii leului fata de principalele valute in a opta luna a anului, deoarece in Romania principalele companii de telecomunicatii stabilesc tarifele serviciilor in euro sau dolari, facturile fiind platite in lei la cursul de schimb al perioadei.

CNP si-a revizuit si estimarile privind cursul de schimb al leului, dupa ce evolutia cotatiilor din primele opt luni i-a dat peste cap prognozele din primavara. Astfel, Comisia estimeaza acum un curs mediu anual de 3,30 lei/euro pentru acest an, fata de 3,37 lei/euro in prognoza de primavara. Prognoza actuala se bazeaza pe anticiparea unui curs mediu lunar de 3,3060 lei/euro in septembrie, 3,3100 lei/euro in octombrie, 3,3175 lei/euro in noiembrie si 3,3183 lei/euro in ultima luna a anului.

Ultimul curs oficial, anuntat vineri de Banca Nationala a Romaniei (BNR), a fost de 3,3592 lei/euro, iar euro era cotat cu 3,37 lei la inchiderea sedintei valutare locale din 14 septembrie. Media primelor zece zile de tranzactionare din septembrie, calculata dupa cursul de referinta publicat de BNR, a fost de 3,3125 lei/euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri