Leul s-a apreciat usor miercuri, cu 0,19% fata de euro pana la 3,3720 lei/euro, ca urmare a vanzarii de valuta de la prima ora venite de la investitorii straini, care raman insa reticenti fata de leu din cauza dezechilibrelor economiei romanesti, sustin dealerii.
"Piata romaneasca nu e afectata pozitiv de scaderea dobanzii de politica monetara din Statele Unite pentru ca investitorii au luat, intre timp, la cunostinta datele proaste despre economia Romaniei si, ca atare, nu mai au o disponibilitate la fel de mare ca pana acum sa ne finanteze deficitul de cont curent", a spus dealerul sef al Emporiki Bank Romania, Liviu Arnautu, citat de NewsIn.

Arnautu a adaugat ca se asteapta sa vada o continuare a tendintei de depreciere a leului din ultima vreme, in conditiile in care toate aprecierile din perioada urmatoare ar trebui sa fie limitate.

Cursul afisat miercuri de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 3,3720 lei/euro, descrie o apreciere a monedei nationale cu 63 lei vechi (0,19%) fata de euro, de la 3,3783 lei/euro, cat era marti.

Dupa deschiderea sedintei valutare la cursul de 3,3680-3,3700 lei/euro, moneda nationala s-a apreciat usor la 3,3640-3,3660 lei/euro, dupa care a pierdut teren pana la 3,3750-3,3770 lei/euro, iar in jurul orei 14:00 euro era cotat la 3,3715-3,3730 lei.

Pe pietele internationale, dolarul s-a depreciat, in prima parte a zilei, de la 1,3941 pana la 1,3989 dolari/euro, iar in jurul orei 14:00, ora Romaniei, cotatia era de 1,3955 dolari/euro. Cursul afisat miercuri de BNR arata o apreciere a monedei nationale cu peste doi bani (0,83%) fata de dolar, de la 2,4361 lei/dolar, cat era marti, la 2,4157 lei/dolar.

Banca centrala a afisat in prima parte a zilei de miercuri un nivel al dobanzii la depozitele atrase (BUBID) pentru o zi (overnight) de 1,76% pe an, fata de 3,16% pe an, cat era in ziua precedenta, iar pentru depozitele overnight plasate (BUBOR), dobanda a scazut la 3,56% pe an, de la 4,84% pe an cat era marti.

Banca centrala americana, Federal Reserve, a decis marti sa scada rata dobanzii de politca monetara cu 0,50 puncte procentuale pana la 4,75% pe an, cu scopul de a stimula cresterea economica a Statelor Unite afectata de criza creditelor ipotecare cu grad mare de risc ce s-a rasfrant asupra intreg sistemului de creditare din SUA.

Dobanzile interbancare locale la depozitele overnight (pentru o zi) in lei se mentin la un nivel foarte scazut, de 1,5-3% pe an, dupa scaderea brusca de marti, ca urmare a excedentului de lichiditate din piata. "Ne confruntam cu un excedent de lei in piata, dat fiind ca se apropie ultima zi de constituire a rezervelor minime obligatorii, dar si din cauza cumpararilor mari de valuta din ultima perioada care au lasat lei multi in piata", a mai spus Arnautu.

Dealerii se asteapta la o revenire a dobanzilor la 6-7% pe an abia de luni, cand va incepe o noua perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri