Moneda nationala si-ar putea continua aprecierea pe termen mediu, insa intr-un ritm mai lent si cu o volatilitate mai mare, iar cursul ar putea atinge la finalul anului nivelul de 3,30 lei/euro, a estimat economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel.
"Un curs de 3,30 lei/euro este confortabil pentru banca centrala si ar permite acesteia sa isi atinga obiectivul de inflatie pentru 2007", a adaugat Anghel, la prezentarea raportului despre Romania prezentat de BCR.

"Leul ar putea sa se mentina pe un trend de apreciere pe termen mediu, chiar daca vor exista conditii de volatilitate uneori. Ceea ce inseamna ca ne asteptam la o apreciere, care nu va fi lineara", a explicat economistul sef al BCR, citat de NewsIn.

Pentru ultima parte a anului, BCR estimeaza o volatilitate mai pronuntata a cursului provocata de miscarile investitorilor straini si de persistenta unor probleme de lichiditate in pietele internationale.
"Ne asteptam ca moneda unica sa ajunga la sfarsitul anului 2007 in jurul cotatiei de 3,30 lei, in timp ce anticipam ca raliul leului se ingusteaza ulterior si la finalul anului 2008 cursul va ramane in jurul a 3,10 lei/euro, in situatia in care contextul regional ramane stabil", a spus Anghel.

Potrivit analizei BCR, leul a avut un start bun in anul 2007 si s-a apreciat in termeni reali cu 8.4% (6.6% in termen nominali) pana in iulie. "Urcarea puternica a leului a fost determinata de randamentele inalte din piata interbancara si cele ale emisiunilor de titluri de stat, sustinute de cresterea apetitului pentru risc al investitorilor straini, care au facut plasamente in pietele emergente", arata raportul BCR.

Anghel considera ca a existat un parg de rezistenta in jurul cotatiei de 3,10 lei/euro, dincolo de care tendinta s-a inversat si a reflectat de altfel evolutia sentimentului investitorilor fata de piata regionala, mai prudenta, dupa ce la nivel global economiile se contaminau de criza creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc din Statele Unite.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri