Bursei de Valori ii lipsesc emitentii noi. Daca numarul companiilor listate nu va creste, piata va ramane in cercul vicios al schimburilor de actiuni deja existente. Este un semnal de alarma pe care il trag chiar brokerii.
Una dintre problemele majore ale pietei de capital din tara noastra consta in faptul ca este, in mare masura, o piata de schimb, pe care se transfera pachete de actiuni deja emise. Or, aceasta este doar o functie secundara a unei piete de capital, declara Razvan Pasol, director general la societatea de brokeraj Intercapital Invest.

Functia principala a unei piete bursiere, adauga brokerul, o reprezinta finantarea companiilor prin concentrarea economiilor publicului si plasarea acestora in actiuni si obligatiuni noi. Cu alte cuvinte, ar fi necesar ca piata sa se diversifice, prin aparitia unor noi emitenti.

Razvan Pasol sustine ca, in prezent, putine firme isi cauta finantare prin intermediul bursei, de aceea numarul ofertelor publice initiale primare (IPO) este redus. Brokerii spun ca motivele sunt diverse. Unele tin de mentalitatea legata de transparenta in afaceri, altele de neincrederea in bursa.

Este cert insa pentru brokeri ca nelistarea unor noi firme poate avea efecte dintre cele mai grave.

Daca nu-si fac aparitia noi companii, la urmatorul puseu masiv de bani in piata, ne vom confrunta cu o criza


Daca nu-si fac aparitia noi companii, la urmatorul puseu masiv de bani in piata, ne vom confrunta cu o criza, afirma directorul executiv al societatii de brokeraj Confident Invest, Nicolae Ghergus.

Printr-o perioada asemanatoare a trecut bursa la inceputul anului, a precizat brokerul, cand erau foarte multi bani pe piata, straini si autohtoni, iar oferta de actiuni era foarte saraca.

Bursa de Valori trebuie sa stie sa se faca atractiva, sa devina irezistibila pentru companii noi, in special pentru cele mari, de stat, declara agentii de brokeraj.

Oferta este foarte mica comparativ cu cea a altor burse din lume. Pe piata de capital romaneasca, cele mai puternice societati provin din sectorul petrolier si financiar, lipsind cu desavarsire alte segmente economice.

Pentru un manager de fond mutual, de exemplu, lipsa unei oferte diversificate constituie o mare problema


Nicolae Ghergus exemplifica absenta companiilor de utilitati din peisajul bursier autohton, companii care, de regula, au o capitalizare mare.

Inexistenta unei oferte diversificate poate sa nu afecteze prea tare investitorul individual, insa cu certitudine il deranjeaza pe cel institutional.

Pentru un manager de fond mutual, de exemplu, lipsa unei oferte diversificate constituie o mare problema, sustine brokerul de la Confident Invest.

Bursele isi arata dimensiunea si prin marile privatizari care au loc prin intermediul pietei, de aceea, reprezentantii BVB asteapta cu nerabdare Transelectrica, companie care, in cadrul procesului de privatizare, va lansa pe piata de capital un pachet de 10% din capitalul social.

Este posibil sa se arunce in piata chiar 15%. Potrivit conducerii BVB, inca se negociaza pachetul de actiuni.

O listare memorabila pentru brokeri a fost cea a BRD, comparabila, in viziunea acestora, cu viitoarea listare a Transelectrica.

Aceasta ar urma sa aiba loc cel mai tarziu la inceputul anului viitor. Listarea la cota Bursei a companiei energetice face parte din programul de consolidare a pietei de capital, program derulat de BVB, pentru realizarea caruia conducerea bursei are sprijinul unor parlamentari din comisiile buget-finante ale celor doua Camere, precum si al Ministerului Finantelor.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri