Chiar daca au o prezenta solida pe piata bancara romaneasca prin intermediul celui de-al doilea jucator din piata, BRD-Groupe Societe Generale, francezii nu au fost prezenti foarte activ si pe piata locala a asigurarilor, unul dintre cele mai dinamice sectoare financiare din Romania.
Cu toate acestea, francezii au ridicat in ultimul an miza pe segmentul local de insurance prin doua directii: greenfield, cum a fos cazul companiei de asigurari Cardif, divizie a BNP Paribas, si printr-o preluare, asa cum pare a fi cazul Groupama, una dintre cele mai mari companii frantuzesti de asigurari, care este in negocieri exclusive cu Banca Transilvania pentru preluarea firmei BT Asigurari,

Cardif, divizia de asigurari a grupului financiar francez BNP Paribas, a atacat in iarna piata locala prin comercializarea de produse de asigurari de credite impotriva riscului de neplata, precum si de produse de protectie personala, in parteneriat cu banci si alte institutii financiare. La conducerea Cardif Romania se afla Carmen Bahrim, fost director de dezvoltare la Aviva.

Cardif este unul dintre liderii de pe piata central si est europeana a asigurarilor de credite impotriva riscului de neplata. Primele subsidiare ale Cardif din regiune au fost cele din Polonia si Cehia, infiintate in 1996, urmate de cea din Slovacia (2000) si de cea din Ungaria (2002).

In acest moment, francezii nu sunt prezenti sub nicio forma, direct sau in actionaratul unei companii, in top 10 al piatei asigurarilor generale din Romania, dar o concretizare a negocierilor Groupama – Banca Transilvania, ar face ca o companie frantuzeasca sa-si faca loc aici, dat fiind faptul ca BT a urcat pe locul noua dupa primele sase luni, cu afaceri de 38 de milioane de euro.

Compania Groupama se afla in cursa si alte grupuri financiare care s-au inscris la negocieri pentru cumpararea BT Asigurari, vor sa investeasca in domeniul asigurarilor sau sa isi extinda activitatea pe piata din Romania. Banca Transilvania este asistata in procesul de vanzare de Capital Partners, Deloitte si casa de avocatura Musat & Asociatii.

BT Asigurari face parte din grupul financiar Banca Transilvania si are o retea nationala de aproape 300 de agentii. BT Asigurari a incheiat primul semestru al acestui an cu o cifra de afaceri de 132,3 milioane de lei (aproape 40 de milioane de euro), in crestere cu 44% fata de aceeasi perioada a anului 2006.
Groupama se situeaza pe locul trei in clasamentul celor mai mari companii franceze de profil.

Compania ofera diverse produse de asigurari in Franta, dar are reprezentante si in Grecia, Italia, Marea Britanie, Portugalia, Spania, Ungaria, Turcia, China si Vietnam. Veniturile din primele de asigurare inregistrate de Groupama in 2006 au fost de 14,2 miliarde euro.

Mai mult, grupul francez AG2R, prezent acum pe piata locala a pensiilor private, a anuntat ca va intra, in prima jumatate a anului 2008, pe piata asigurarilor din Romania, urmand sa infiinteze o societate de profil care va activa si in domeniul pensiilor facultative (Pilonul III).

AG2R a fost creata in Franta in 1951 de catre angajatori si salariati pentru a oferi pensii complementare obligatorii. Compania are in prezent aproape 5.000 de salariati, 5 milioane de participanti, plateste 2,7 milioane de pensii lunar si administreaza active de 12 miliarde euro pentru salariatii francezi. AG2R are parteneriate in Rusia, Bulgaria, Maroc, Algeria, Grecia si Vietnam, iar in curand in Serbia si China.

Austriecii s-au pozitionat cel mai avantajos pe piata locala a asigurarilor. Ultimele tranzactii au ridicat foarte mult ponderea capitalului austriac in totalul primelor subscrise din asigurarile generale si de viata pe piata locala.

Alaturi de Vienna Insurance Group, actionarii din Austria sunt reprezentati in Romania de Uniqa, Grawe si Erste Bank, ultimul detinand prin Banca Comerciala Romana (BCR) controlul companiilor BCR Asigurari si BCR Asigurari de Viata.

Grupul bulgar de companii Eurohold a anuntat ca a cumparat pachetul majoritar de actiuni al companiei Asitrans Asigurari si subsidiara de leasing a acesteia, Asitrans Leasing. Compania bulgara Eurohold a platit 12,5 milioane euro pentru pachetul majoritar al companiei Asitrans si al Asitrans Leasing, dupa ce a primit acordul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) de a efectua aceasta tranzactie.

Cehii sunt reprezentati pe piata locala a asigurarilor prin PPF Investments. Fondul de investitii PPF Investments a achizitionat 56% din actiunile companiei de asigurare Ardaf, in urma unei tranzactii de aproximativ 35 milioane de euro. Achizitionarea unui pachet majoritar la Ardaf a venit in completarea celei pe care cehii au facut-o recent, cand au achizitionat 100% din Roumanie Assurance International S.A.

Sase companii de asigurare din Romania controlau impreuna, in 2006, mai mult de doua treimi (69,21%) din piata de asigurari generale intr-o ierarhie a valorii primelor brute subscrise.

Valoarea totala a primelor brute subscrise din asigurari generale a celor sase societati de asigurari depaseste suma de 3,17 miliarde lei si reprezinta peste doua treimi din valoarea totala a primelor brute subscrise, de 4,59 miliarde lei, afisata de cele 41 de societati de asigurari care si-au desfasurat activitatea in 2006.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri