Leul a pierdut 0,15% fata de moneda europeana pana la 3,3458 lei/euro, ca urmare a modificarii persepectivei de rating a Romaniei de catre Standard&Poor\'s (S&P) de la stabil la negativ si a tendintei similare inregistrate de celelalte monede emergente, sustin dealerii.
Euro era cotat luni dimineata la 3,3420-3,3460 lei/euro, dupa care moneda nationala s-a depreciat la 3,3495-3,3510 lei/euro.

"Leul s-a apreciat usor atunci cand guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a anuntat ca estimeraza o inflatie de 5,7% la sfarsitul acestui an, dar dupa aparitia stirii potrivit careia Standard&Poor's a depreciat perspectiva de rating a Romaniei de la stabil la negativ leiul s-a depreciat spre 3,36 lei/euro", a spus Ciprian Mihai, sef de departament in cadrul trezoreriei Volksbank Romania, pentru NewsIn.

Zlotul, lira turceasca si forintul au avut, de asemenea, o tendinta de depreciere fata de euro.

Cursul afisat luni de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 3,3458 lei/euro, descrie o depreciere a monedei nationale cu mai putin de un ban (0,15%) fata de euro, de la 3,3408 lei/euro, cat era vineri.

Pe pietele internationale, dolarul s-a apreciat de la 1,4526 la 1,4441 dolari/euro, iar in jurul orei 14:20, ora Romaniei, dolarul era cotat la 1,4469 dolari/euro.

Cursul afisat luni de banca centrala arata o depreciere a monedei nationale cu aproape un ban (0,30%) fata de dolar, de la 2,3078 lei/dolar, cat era vineri, la 2,3149 lei/dolar.

Banca centrala a afisat in prima parte a zilei de luni un nivel al dobanzii la depozitele atrase (BUBID) pentru o zi (overnight) de 7,29% pe an, fata de nivelul de 7,24% din ziua precedenta, iar pentru depozitele overnight plasate (BUBOR), dobanda a crescut usor la 7,81% pe an, de la 7,80% pe an cat era joi.

Dobanzile interbancare locale la depozitele overnight (pentru o zi) in lei s-au mentinut luni dimineata la 7,25-7,75% pe an, incadrand dobanda de politica monetara a bancii centrale.

BNR a atras luni de pe piata interbancara 3,92 miliarde lei in depozite la doua saptamani la o dobanda anuala de 7,50%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri