Priemierul Calin Popescu Tariceanu a lansat ieri mult asteptatul anunt al schimbarii strategiei de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR), confirmand asteptarea pietelor financiare de vanzare a unui pachet de control al bancii. Noua strategie a fost aprobata printr-o hatarare de Guvern. Ea prevede vanzarea catre un investitor strategic, (banca de reputatie internationala sau grup de investitori strategici), a unui pachet de 50% plus o actiune.
"Strategia pe care a aprobat-o Guvernul Romaniei prevede vanzarea unui pachet de actiuni de cel putin 50% plus o actiune, cota reconstituita din cota partiala sau totala ramasa in proprietatea statului, la care se adauga cotele partiale sau totale dobandite de BERD si IFC. Practic, dorim ca prin aceasta strategie sa asiguram un grad mai mare de flexibilitate, astfel incat fie sa se poata vinde intregul pachet de 36,8825%, pe care statul il mai detine" a declarat Gabriel Zbarcea, presedintele AVAS. In cazul in care nu se vor vinde toate actiunile detinute de catre stat, ceea ramane va fi vandut pe piata interna sau externa de capital, a precizat un comunicat al Guvernului. Pachetul de actiuni nu trebuie sa fie mai mare de 11.8825% din capitalul social al BCR.

Surse din AVAS ne-au explicat ca vor fi analizate oferte de cumparare a minimum 50% plus o actiune si maximum 62%, cat este pachetul detinut de AVAS impreuna cu cele doua institutii financiare internationale, BERD si IFC.

Este greu de crezut ca nu se va vinde in aceasta etapa pachetul de control a BCR, ne-au declarat analistii. Daca un investitor strategic va cumpara tot pachetul de 62%, o observat analistul economic Matei Paun, atunci nu se mai pune problema unei listari la Bursa de Valori Bucuresti si BCR se va vinde la masa negocierilor. Si Bogdan Baltazar, fost presedinte al BRD-SocGen regreta ca nu a fost aleasa solutia listarii initiale la Bursa a unui pachet din BCR. "Listarea la Bursa ar fi fost un act de civilizatie. Ar fi fost echitabil pentru ceilalti actionari, salariati, SIF-uri, sa li se ofere posibilitatea de a iesi din companie prin Bursa. Daca ai decis sa dai actiuni salariatilor,chiar in conditii preferentiale, trebuia sa le deschizi exitul. In plus, listarea BCR era un imbold dat fondurilor de pensii private, pe care nu le avem inca, era o investitie perfecta pentru companiile de asigurari, pentru orice fond mutual in general" a spus Baltazar.

Vanzarea se va face prin negociere cu selectie de oferte. Guvernul prefera o banca de retail pentru a pastra profilul actual al BCR. Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca unul dintre criteriile pentru vanzarea BCR-ului "va fi maximizarea pretului". Guvernantii spun ca prin noua strategie va permite implicarea pietei de capital in realizarea ofertei publice pentru vanzarea unui eventual pachet de actiuni rezidual.

Hotararea de Guvern prevede ca pretul de vanzare pentru o actiune din pachetul majoritar nu va fi mai mic decat pretul pe o actiune platit de catre BERD si IFC in anul 2003. Amintim ca cele doua institutii bancare internationale au achizitionat 25% plus doua actiuni din capitalul social al BCR. Atunci pretul a fost de 222 milioane dolari.

Practic la vanzare statul va scoate initial 25% din capitalul sociale al bancii, iar pretul minim va fi de 222 milioane de dolari. Activele pe care le detine BCR se cifrau, la finele anului trecut, la circa sase miliarde de euro.

Cele cinci SIF-uri detin cate 6% din actiunile BCR si este posibil ca, in cadrul acestui proces de privatizare, acestea sa le vanda. In prezent, structura actionariatului BCR este BERD si IFC - 25% plus douaactiuni, Asociatia Salariatilor Bancii Comerciale Romane - 8%, SIF-urile 30%, iar AVAS 36,825%. Pana acum BCR a fost lansata la privatizare de doua ori.

AVAS va anunta saptamana viitoare calendarul privatizarii

"Probabil vor face un anunt in doua trei publicatii cu staif din media internationala si in trei ziare romanesti, in care sa expuna conditiile de participare la privatizare si sa invite partile interesate sa cumpere documentele de prezentare a BCR. Va avea loc o precalificare la banca centrala, care trebuie sa binecuvanteze ofertele. Practic Banca Nationala a Romaniei va da certificatul de respectabilitate pretendentilor, potrivit rigorii. Nu va fi exclus ca dupa analiza ofertelor depuse in septembrie, sa vedem vreo doi-trei finalisti, tinand cont de faptul ca BCR este ultima mare privatizare bancara in regiune si interesul e puternic", spune Bogdan Baltazar. Strategia anterioara prevedea vanzarea a 51% din capitalul sociale al BCR.

Dragos Cabat, vicepresedintele Asociatei Analistilor Financiari din Romania, spune ca noua strategie presupune un cost ceva mai mic pentru cumparator.

Pentru a fi privatizat, CEC-ul va fi reorganizat

Procesul de privatizare al CEC va fi lansat in lunile iunie-iulie. Strategia de privatizare va fi elaborata de Ministrul Finatelor Publice. In prealabil, Guvernul a stabilit ca persoanele fizice sau juridice nu vor putea cumpara un pachet de actiuni mai mare de 20% din capitalul social total al CEC SA. Exceptie fac institutiile financiar-bancare de reputatie internationala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri