Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) valideaza de joi in prima instanta actele de aderare la fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) ale celor ce au semnat pentru un singur fond, pe baza primelor patru rapoarte de puse de administratori, a anuntat CSSPP
Prima validare se realizeaza pe baza celor patru rapoarte bilunare depuse la CNPAS de catre administratori, in intervalul 1 octombrie -15 noiembrie 2007, se mentioneaza in comunicatul publicat de arbitrul pensiilor private. In perioada urmatoare urmeaza sa se realizeze alte doua validari ale actelor de aderare la fondurile de pensii obligatorii - pe 15 decembrie 2007, pentru rapoartele bilunare din 1 si 15 decembrie, si pe 17 ianuarie 2008, pentru rapoartele bilunare din ianuarie 2008.

"CNPAS inscrie in Registrul participantilor cu "validat" persoanele care au fost inregistrate initial ca "validat temporar", numai daca participantii respectivi figureaza intr-un singur act de aderare", se spune in comunicat.

Decizia de validare la fondul de pensii private obligatorii trebuie comunicata participantului, de catre administrator, in termen de 15 zile calendaristice de la data inregistrarii in Registrul participantilor, mentioneaza arbitrul pensiilor private.

Casa de Pensii invalideaza, in schimb, persoanele care au semnat mai multe acte individuale de aderare. Astfel, in cazul in care o persoana este inregistrata la unul sau mai multi administratori de pensii private cu mai multe acte individuale de aderare, CNPAS inscrie persoana respectiva in tabelul electronic al dublurilor, pe care il va transmite apoi catre administratori si catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), in termen de trei zile lucratoare de la data primirii raportului bilunar.

In Registrul participantilor vor fi trecute atat persoanele validate, cat si cele invalidate sau care primesc "validare cu rezerva", potrivit prevederilor din Normei privind aderarea initiala a participantilor la fondurile de pensii administrate privat.

"Validare cu rezerva" se acorda pentru persoanele care au semnat un singur act individual de aderare, dar nu sunt inregistrate in sistemul de evidenta a asiguratilor si pentru care CNPAS nu primeste de la angajatori declaratii privind evidenta nominala a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat, precizeaza CSSPP. ASceste persoane vor fi validate la momentul primirii declaratiilor nominale de la angajatori.

Aderarea participantilor la un fond de pensii din pilonul II a inceput pe 17 septembrie si dureaza patru luni. Dupa aceasta perioada, cei care nu au optat pentru un fond de pensii vor fi distribuiti in mod aleatoriu catre fondurile autorizate, pe baza unui sistem informatic, potrivit arbitrului pensiilor private.

Pensiile private din pilonul II sunt obligatorii pentru salariatii sub 35 de ani si optionale pentru cei intre 35 si 45 de ani. Potrivit legii, fiecare potential client al sistemului trebuie sa semneze un singur contract de aderare la un singur fond din cele 18 autorizate, in care isi va economisi contributiile.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri